Sundhedsminister Bent Høre er enig i, at strategien ikke har fungeret, men han mener ikke, at det er nødvendigt med nationale tiltag til trods for de rekordhøje smittetal.

Smitten i Norge tordner i vejret

Smitten buldrer derudaf i Norge i en foruroligende fart, som ikke er set på noget tidspunkt i pandemien. Og stigningen blandt uvaccinerede børn og unge er eksplosiv.

Onsdag slår smitten igen rekord i Norge med 1.785 nye tilfælde. Den hidtidige rekord er fra 28. august, hvor der var 1.552 smittede. Stigningen i antallet af nye tilfælde er sket siden midten af juli og har for alvor taget fart siden 20. august.

Smitteudbrud ses overalt i Norge, men mest omkring Oslo, hvor smitten tordner i vejret. Der er i dag 659 nye smittede, kun fra Oslo. Den hidtidige rekord fra Oslo var fra 16. marts, hvor der var 466 smittede.

Det norske svar på Sundhedsstyrelsen, Folkehelseinstituttet (FHI), siger, at det særligt er smitten i skolerne, som vækker bekymring. Smitten har simpelthen bredt sig hurtigere i skolerne, end myndighederne havde forventet, og strategien har ikke været tilstrækkelig, erkender FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

"Det har ikke fungeret godt nok," siger Camilla Stoltenberg til NRK onsdag.

Sundhedsminister Bent Høie er enig i, at strategien ikke har fungeret, men han mener ikke, at det er nødvendigt med nationale tiltag til trods for de rekordhøje smittetal.

"Det er vigtigt, at vi er åbne og revurderer måden, vi arbejder på. Det gjorde vi før ferien, og vi ser nu, at en del kommuner indfører restriktioner. Og vi arbejder videre sammen med kommunerne," siger han til NRK.

Særligt i Oslo raserer smitten børnehaver og skoler, som må sende børnene hjem i karantæne eller helt lukke.

I en ny ugerapport skriver Folkehelseinstituttet (FHI), at smitten er øget med 174 procent i aldersgruppen 13-19 år forrige uge. I samme periode voksede smitten med 95 procent i aldersgruppen 20-39 år.

"Vi har ikke særlig god kontrol i og med, at smitten er steget så meget uge efter uge, men samtidig vil flere blive vaccineret nu, og det vil hjælpe," siger videdirektør i FHI, Espen Nakstad, til NRK.

71,52 procent af befolkningen har fået første stik, og 56,44 procent har fået begge. Modsat i Danmark, hvor myndighederne sommeren igennem har vaccineret børn ned til 12 år for at ruste dem til at komme i skole, har man i Norge endnu ikke taget beslutning om, hvor vidt børn i den aldersgruppe skal vaccineres eller ej. Sundhedsminister Bent Høie lover, at der snart kommer en afklaring af det.

Positivprocenten var i sidste uge 4,5 - 1,1 procentpoint højere end forrige uge.

Der er 89 indlagte med covid-19, heraf 22 på intensiv.

 

 

 

 

Relaterede artikler

Tags: corona

Like eller del denne artikel