"Det er vigtigt, at vi fra dansk side bidrager til udvikling og forskning i vacciner mod covid-19, da det potentielt kan sikre Danmark adgang til et bredere udvalg af vacciner og større forsyningssikkerhed," siger Magnus Heunicke.

Pressemøde: Danmark giver 800 millioner kroner til lovende, dansk coronavaccine

Det danske biotechselskab Bavarian Nordic får 800 mio. kroner i støtte til forskning og udvikling af sin covid-19-vaccinekandidat, ABNCoV2, af den danske stat. Statsministeren forventer ikke flere nedlukninger. Og Sundhedsstyrelsens målsætning er, at få 90 procent af alle inviterede vaccineret inden 1. oktober. Det var nogle af punkterne på mandagens corona-pressemøde. 

Over sommeren er der forhandlet en kontrakt på plads med Bavarian Nordic, som betyder, at hvis udviklingen lykkedes, betales den danske stat tilbage i form af vacciner og royalties, ligesom staten også kan modtage en fortjeneste, hvis vaccinen bliver en kommerciel succes. Det forventes desuden, at dele af produktionen af vaccinen vil finde sted i Danmark. Men det er et krav fra EU, at virksomheden skal dele forskningsresultaterne med andre i EU.

På et pressemøde klokken 14, indkaldt af statsminister Mette Frederiksen, indleder Mette Frederiksen med at fortælle, at fire millioner danskere nu er helt færdigvaccineret, hvilket svarer til næsten 70 procent af befolkningen.

"Det er helt fantastisk, og vi er meget taknemmelige - os, der står her, " siger hun.

Hun siger, at Danmark internationalt ligger helt i top, når det gælder vaccinetilslutningen, og af den grund forventer hun ikke flere nedlukninger.

"Men der er stadig for mange under 40 år, som ikke er vaccinerede. Jeg vil gerne sige direkte til jer, at I nu med deltavarianten løber en større risiko end tidligere, og I risikerer at give sygdommen videre til et andet menneske," siger hun. Ca. hver 10. smittet går senfølger.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, siger, at tilslutningen blandt de 5,1 mio. inviterede er på 85 procent. Målsætningen er 90 procent inden 1. oktober.

"En kraftig appel, særlig i de områder, hvor der er lang vej igen. Virussen er farveblind, alle kan blive smittet. I kan blive rigtig syge, I kan smitte andre, der kan blive rigtig syge. Lyt til sundhedsmyndighederne. Lyt ikke til myter og fordomme om, at vaccinerne for eksempel kan give nedsat fertilitet. De to vacciner, vi bruger i Danmark, er noget af det mest sikre, jeg nogensinde har set i min tid i sundhedsvæsenet," siger han og appelerer til også til forældre til børn i alderen 12-15 år om at få deres børn vaccineret. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger på pressemødet, at 80 procent af de indlagte lige nu ikke er færdigvaccinerede. 

"Epidemien er ved at ændre karakter og blive en epidemi for ikke-vaccinerede. Incidensen for ikke-vaccinerede er lige nu 353, mens den for vaccinerede er 41," fortæller han og opfordrer alle til at få vaccinen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger, at vi alle kan se frem til at blive tilbudt et tredje stik med coronavaccine.

"Spørgsmålet er hvornår," siger Heunicke.

Han fortæller derefter, at den danske stat nu giver 800 millioner kroner til Bavarian Nordic, som "hvis alt går vel" kan have deres booster-vaccine godkendt i begyndelsen af 2022. 

"Det er vigtigt, at vi fra dansk side bidrager til udvikling og forskning i vacciner mod covid-19, da det potentielt kan sikre Danmark adgang til et bredere udvalg af vacciner og større forsyningssikkerhed. Corona er stadig i vores samfund, og der kan på sigt blive behov for at inddrage nye vaccine-teknologier eksempelvis til boostervacciner og til beskyttelse mod nye varianter.  Det er desuden vigtigt at støtte udviklingen af vacciner, som egner sig til distribution i udviklingslande ved almindelig køleskabstemperatur," siger han.

Nyheden kommer samme dag, hvor Bavarian Nordic har meddelt, at selskabet nu vil undersøge, om dets vaccine mod covid-19 har virkning som en boostervaccine, hvor færdigvaccinerede og tidligere smittede får et tredje stik.

Bavarian Nordic offentliggjorde tidligere i august de første resultater fra menneskeforsøg med selskabets vaccine mod covid-19, der har fået det foreløbige navn ABNCoV2. Administrerende direktør for Bavarian Nordic, Paul Chaplin, sagde dengang i en pressemeddelelse, at vaccinen giver højere niveauer af antistoffer end de nuværende vacciner, og op til 12 gange højere niveauer end man finder hos personer, som har været smittede. Den har også været effektiv mod varianter, inclusive Delta-varianten. 

Det studie, der igangsættes nu, vil være blandt 210 personer i Tyskland - 150 af dem er fuldt vaccinerede, og 60 er ikke vaccinerede.. Der ventes at komme foreløbige resultater i fjerde kvartal 2021.

Vaccinen er oprindeligt udviklet af AdaptVac, som er et dansk joint-venture mellem virksomhederne ExpreS2ion Biotechnologies og NextGen Vaccines, som er udsprunget af forskermiljøet på Københavns Universitet, hvor forskningsleder har været Ali Salanti, der er professor på institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet. AdaptVac har indgået en licensaftale med Bavarian Nordic, der giver Bavarian Nordic de globale kommercielle rettigheder til den nye covid-19 vaccine. Bavarian Nordic står for den yderligere udvikling samt etablering af produktion og støtten tildeles derfor Bavarian Nordic.

For at få vaccinen godkendt, skal der gennemføres et fase 3 studie med mange tusinde deltagere, hvilket er meget dyrt. Bavarian Nordic har tidligere været ude og udtrykke, at selskabet var afhængige af at kunne opnå ekstern finansiering for at gennemføre sidste testfase. Det er denne finansiering, som regeringen nu giver.

Vaccinen er udviklet efter samme princip som HPV-vaccinen og giver et meget kraftigt immunrespons i dyr, altså beskyttelse imod virusset. Forskerne håber på et såkaldt ”fuldt respons”, som helt forhindrer virusset i at trænge ind i kroppen.

Vaccinen består af en kunstig fremstillet virusskal, som er tom og derfor ikke kan gøre mennesker syge. Uden på skallen er påklistret spike-proteiner, der er helt magen til dem, virussen bruger til at trænge ind i kroppens celler. Når vaccinen sprøjtes ind i kroppen, aktiveres immunforsvaret og begynder - hvis alt går efter planen - at danne antistoffer mod coronavirussen.

Den kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur, hvilket giver mulighed for også at anvende den i dele af verden, som ikke har høj købekraft.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel