Sundhedspolitisk Tidsskrift

Israel har givet 1,4 millioner et tredje stik: Så effektiv er en booster-vaccine

Ti dage efter et tredje stik er personer over 60 år beskyttet fem-seks gange mere mod at blive alvorligt syge og indlagt med covid-19 sammenlignet med personer i samme aldersgruppe, som er færdigvaccineret med to stik.

Det viser nye data fra Israel ifølge Reuters.

Israel har siden 30. juli har tilbudt tredje stik til alle personer over 60 år, og 19. august blev tilbudet udvidet til at gælde alle over 40 år - samt alle gravide, lærere og sundhedspersonale uanset alder. Vaccinen skal gives mindst fem måneder efter stik nummer to. 

I alt er 5,4 millioner israelere fuldt vaccinerede, og 1,4 millioner har nu også fået et tredje boosterstik. Befolkningen er i alt på 9,3 millioner indbyggere.

Ifølge The Jerusalem Post har sundhedsorganisationen Maccabi sammenlignet resultater fra 149.144 personer over 60 år, som havde fået deres tredje stik mindst en uge tidligere, med 675.630 personer, som kun havde fået to stik. Mens 37 personer blev testet positive med coronavirus efter tredje stik, var det 1.064 af dem, som havde fået to stik, som blev testet positive. 

Der mangler dog mere detaljerede oplysninger. Der er f.eks. ingen forlydender om, hvor vidt de 37, der blev testet postive efter 3. stik, havde andre sygdomme, ligesom der heller ikke er oplysninger om sværheden af infektionen. 

Israel er det første land i verden, som i øjeblikket giver boostervacciner, men fra 20. september begynder USA at tilbyde 3. stik til folk otte måneder efter, at de har fået andet stik.

Også Frankrig, Storbritannien og Tyskland har annonceret, at de vil begynde vaccinering med booster-vaciner i september, men i første omgang kun til de ældre og mest sårbare.

Lidt samme politik har Danmark. I første omgang er det kun folk med svækket immunforsvar, som får tilbudt et tredje stik. Det fortalte vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst i sidste uge til Jyllands-Posten.

»Vi forventer at revaccinere dem, der har meget svækkede immunforsvar f.eks. patienter i aktiv kemobehandling, organtransplanterede og personer med svære immunsygdomme. Vi forventer at have mere præcise retningslinjer i næste uge, og så begynder vi med den gruppe,« sagder Helene Probst.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har opfordret til, at rige lande dropper et tredje stik, indtil fattige lande har haft mulighed for at få vaccineret flere første gang.

 

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel