Selskab tester tredje stik med lovende dansk vaccinekandidat

Selskabet Bavarian Nordic vil nu undersøge, om dets vaccine mod covid-19 har virkning som en boostervaccine, hvor færdigvaccinerede og tidligere smittede får et tredje stik.

Det oplyser selskabet i en meddelelse til fondsbørsen.

Bavarian Nordic offentliggjorde tidligere i august de første resultater fra menneskeforsøg med selskabets vaccine mod covid-19, der har fået det foreløbige navn ABNCoV2. Administrerende direktør for Bavarian Nordic, Paul Chaplin, sagde dengang i en pressemeddelelse, at vaccinen giver højere niveauer af antistoffer end de nuværende vacciner, og op til 12 gange højere niveauer end man finder hos personer, som har været smittede. Den har også været effektiv mod varianter, inclusive Delta-varianten. 

Det studie, der igangsættes nu, vil være blandt 210 personer i Tyskland - 150 af dem er fuldt vaccinerede, og 60 er ikke vaccinerede.. Der ventes at komme foreløbige resultater i fjerde kvartal 2021.

Udviklingen af vaccinen fra Bavarian Nordic er foretaget af et forskerteam på Københavns Universitet i samarbejde med virksomhederne AdaptVac og ExpreS2ion Biotechnologies og Bavarian Nordic. Forskningsleder har været Ali Salanti, der er professor på institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet.

For at få vaccinen godkendt, skal der gennemføres et fase 3 studie med mange tusinde deltagere. Det bliver nok først i 2022, hvis der kan skaffes finansiering fra investorer.

Vaccinen er udviklet efter samme princip som HPV-vaccinen og giver et meget kraftigt immunrespons i dyr, altså beskyttelse imod virusset. Forskerne håber på et såkaldt ”fuldt respons”, som helt forhindrer virusset i at trænge ind i kroppen.

Vaccinen består af en kunstig fremstillet virusskal, som er tom og derfor ikke kan gøre mennesker syge. Uden på skallen er påklistret spike-proteiner, der er helt magen til dem, virussen bruger til at trænge ind i kroppens celler. Når vaccinen sprøjtes ind i kroppen, aktiveres immunforsvaret og begynder - hvis alt går efter planen - at danne antistoffer mod coronavirussen.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel