Danmark indkøber en ny type covid-19-vaccine

Danmark køber nu 280.000 doser af en ny slags og endnu ikke godkendt coronavaccine fra virksomheden Novavax til en samlet pris på ca. 37 mio. kr.

EU-Kommissionen har på vegne af alle medlemslande indgået en aftale med Novavax om indkøb af op til 20 mio. doser af en ny type covid-19-vacciner fra virksomheden Novavax. Danmarks andel af aftalen er ca. 1,3 pct., hvilket svarer til 280.000 vaccinedoser til en samlet pris på ca. 37 mio. kr.

"Selv om det nu går rigtig godt med vaccineudrulningen i Danmark, er det vigtigt, at vi fortsat følger udviklingen af nye vacciner tæt. Corona er stadig i vores samfund, og der kan på sigt blive behov for at inddrage andre vaccine-teknologier end dem, Pfizer og Moderna er baseret på," siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Novavax vaccinen er endnu ikke godkendt af EU Kommissionen efter indstilling fra det europæiske lægemiddelagentur (EMA), men der er tale om vaccine, der bygger på en velkendt teknologi.

30. juni viste data, at vaccinen fra Novavax havde ca. 90 pct. effektivitet mod flere forskellige varianter af covid-19. 5. august viste foreløbige data fra et fase 2-studie af brugen af en 3. dosis af vaccinen, en booster-vaccine, givet seks måneder efter de oprindelige to doser, en markant øgning i antistoffer. Også i forhold til Delta-varianten.

Vaccinen er en proteinbaseret vaccine, der indeholder små partikler, fremstillet af en laboratoriedyrket version af spike-proteinet, der findes på overfladen af SARS-CoV-2 coronavirus. Når en person får vaccinen, vil proteinpartiklerne ’trigge’ immunsystemets forsvarsværk og producere antistoffer og T-celler mod dem. Hvis den vaccinerede person senere kommer i kontakt med SARS-CoV-2, vil immunsystemet genkende spike-proteinet og angribe det og dermed kunne forhindre, at personen bliver syg.

De foreløbige resultater viser, at vaccinen er effektiv og har en god sikkerhedsprofil. En endelig beslutning om, hvorvidt og hvordan vaccinen fra Novavax skal inkluderes i covid-19 vaccinationsprogrammet i Danmark, afventer godkendelse af vaccinen i regi af EMA samt øvrig viden om evt. booster-vaccination, epidemiens udvikling i Danmark m.m.

Vaccinerne fra Novavax forventes at blive leveret fra november 2021 til januar 2022, såfremt vaccinen godkendes af EU Kommissionen.

Foreløbig har Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkendt fire vacciner. De er udviklet af Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel