Forskningsleder har været Ali Salanti, der er professor på institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet. Foto: Carlsbergfondet

Dansk vaccine giver flere antistoffer end andre corona-vacciner

Det danske medicinalselskab Bavarian Nordic har mandag offentliggjort de første resultater fra menneskeforsøg med selskabets vaccine mod covid-19, ABNCoV2. 

Og indtil videre ser det særdeles lovende ud, siger administrerende direktør for Bavarian Nordic, Paul Chaplin, i en pressemeddelelse.

Ifølge Paul Chaplin giver vaccinen højere niveauer af antistoffer end de nuværende vacciner, og op til 12 gange højere niveauer end man finder hos personer, som har været smittede. Den har også været effektiv mod varianter, inclusive Delta-varianten. 

"Dataene er meget opmuntrende for vores planlagte fase 2-forsøg senere på måneden, hvilket er designet til at evaluere vaccinens potentiale som en universel booster-vaccine," siger han.

Udviklingen af vaccinen fra Bavarian Nordic er foretaget af et forskerteam på Københavns Universitet i samarbejde med virksomhederne AdaptVac og ExpreS2ion Biotechnologies og Bavarian Nordic. Forskningsleder har været Ali Salanti, der er professor på institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet.

Vaccinen er blevet testet på Radhoud University Medical Centre i Holland, hvor 45 hollandske frivillige har fået to stik med forskellige mængder ABNCoV2 – enten med eller uden adjuvant, som er et hjælpestof.

Bivirkningerne ved to stik med den danske vaccine var i forsøget de samme som ved andre coronavacciner.

For at få vaccinen godkendt, skal der gennemføres et fase 3 studie med mange tusinde deltagere. Det bliver nok først i 2022, hvis der kan skaffes finansiering fra investorer. Men i første omgang skal vaccinen senere i august testes i et fase 2-forsøg på 210 frivillige, denne gang på to centre i Tyskland.

Vaccinen er med andre ord langt bagefter mange andre coronavacciner. Men forskerne har slået på, at vaccinen har masser at byde på, selv om den ikke bliver den første. Den forventes nemlig at være effektiv mod varianter.

”Bekæmpelsen af den her pandemi bliver et maraton, og vi har brug for stærke våben. Vores mål har fra start været at lave den bedste vaccine. Og det tror vi på, at vi har opnået,” har forskeren Morten Agertoug Nielsen tidligere sagt.

Vaccinen er udviklet efter samme princip som HPV-vaccinen og giver et meget kraftigt immunrespons i dyr, altså beskyttelse imod virusset. Forskerne håber på et såkaldt ”fuldt respons”, som helt forhindrer virusset i at trænge ind i kroppen.

Vaccinen består af en kunstig fremstillet virusskal, som er tom og derfor ikke kan gøre mennesker syge. Uden på skallen er påklistret spike-proteiner, der er helt magen til dem, virussen bruger til at trænge ind i kroppens celler. Når vaccinen sprøjtes ind i kroppen, aktiveres immunforsvaret og begynder - hvis alt går efter planen - at danne antistoffer mod coronavirussen.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel