Det kommende hospital ved Hillerød kommer til at se sådan ud.

Medie: Byggeskandale truer kommende supersygehus

Voldsomme budgetoverskridelser tvinger Region Hovedstaden til at skære yderligere ned på det kommende superhospital ved Hillerød, som skal stå klar til indflytning i 2024. Blandt andet får patienterne færre behandlingsrum, og staten må træde til med lån. 

Det skriver Berlingske.

Projektet er under skærpet tilsyn fra Sundhedsministeriet, der nu skal ud og låne Region Hovedstaden flere hundrede millioner kroner for at sikre, at projektet kan gennemføres.

Projektet står til at overskride budgettet med 6-800 millioner kroner, hvilket svarer til cirka 14-17 procent af det samlede budget på cirka 4,6 milliarder kroner for det nye hospital.

Det fremgår af en orientering til politikerne i Region Hovedstaden, hvor den nye formand for regionsrådet, Lars Gaardhøj (Soc.), kalder budgetoverskridelsen en »alvorlig sag«.

Ifølge orienteringen er det den aktuelle markedssituation med travlhed i byggesektoren, mangel på håndværkere og prisstigninger på materialer, der presser omkostningerne i vejret. Regionen erkender dog også, at priskalkulationerne i projektet har været for lave. På et tidspunkt styrede regionen mod en budgetoverskridelsen på 1,3 milliarder kroner, men projektet er nu blevet barberet ned på en lang række punkter, så overskridelsen vurderes at blive mellem 600 og 800 millioner kroner. De penge skal regionen nu ud og låne.

Budgetproblemerne betyder blandt andet, at man dropper at etablere en central blandeenhed til at lave medicin til kræftpatienter og IV-antibiotika, skærer ned på antallet af ambulatorierum med cirka 40 stk., må spare på materialevalg, ændre de udendørs taghaver og skære ned på antallet af p-pladser og »robotter«, som skulle have varetaget transportopgaver i kælderetagen.

I en tidligere sparerunde har man i forvejen reduceret antallet af ambulatorierum med 24 samt fjernet 96 senge i projektet, så det samlet kommer ned på 570 i det nye hospital, hvilket har skabt frygt for, om der vil være nok kapacitet til at tage sig af et stigende antal ældre i Nordsjælland.

»Det er meget bekymrende, at man skærer så hårdt i kapaciteten til at behandle patienterne i en situation, hvor der kommer mere pres på sundhedsvæsenet. Det er vigtigt at finde løsninger, der lever op til fremtidens krav, og at man ikke sparer på fysiske rammer og apparaturer, som skal sikre patienterne en bedre og mere effektiv hjælp. Det vil vi virkelig advare imod,« siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil til Berlingske.

Like eller del denne artikel