Studie fastslår: Cluster 5 kunne have påvirket vacciners effekt

Statens Serum Institut har færdigundersøgt minkvarianten kaldet cluster-5, som eksisterede i Danmark sidste år. Konklusionen er, at Cluster 5 kunne have påvirket vacciners effekt.

Resultaterne er fagfællebedømt og publiceret i det videnskabelige tidskrift Frontiers in Microbiology.

Det særlige ved mink er, at de er gode værter for coronavirussen. Og den uhindrede spredning af virus gennem millioner af mink ledte til ophobninger af mutationer i bl.a. det vigtige spikeprotein, som er det primære mål for antistoffer og vaccinerne. Foreløbige studier af cluster-5 i efteråret 2020 viste tegn på resistens over for antistoffer.

Ny, færdiggjort forskning bekræfter, at de foreløbige resultater var rigtige. Kombinationen af spikemutationerne i cluster-5-virus medførte en signifikant øget grad af antistofresistens hos en del personer efter overstået covid-19-infektion. Vacciners effekt ville med andre ord kunne være blevet påvirket.

Herhjemme blev der konstateret sm smitte på 290 ud af 1.147 minkfarme mellem juni og november 2020, og mellem tre og fire millioner mink blev inficeret. I uge 41 stod minkvarianter for næsten 60 procent af alle tilfælde af covid-19 i Region Nordjylland. 

Efter undersøgelsen af cluster-5 fortsatte nogle cluster-5-minkvirus med at mutere, skriver Staens Serum Institut. Den yderligere muterede cluster-5-virusvariant er ikke undersøgt, men viser, at minkvarianterne fortsatte med at mutere gennem inficerede mink.

4. november beordrede statsminister Mette Frederiksen samtlige danske mink aflivet hurtigst muligt af hensyn til folkesundheden, og 17 millioner mink blev derefter aflivet. Tallet for minkvarianten blandt de positive coronaprøver faldt gradvist, og i 2021´s første uge var det helt nede på nul.

Det anbefales i forskningsartiklen, at rettidig overvågning af zoonotiske coronavirus-infektioner i dyr og især flokke af produktionsdyr bør kontrolleres, begrænses, og nøje overvåges gennem sekventering.  

Tags: corona

Like eller del denne artikel