Sundhedspolitisk Tidsskrift

Vaccinations-tilslutningen markant lavere i nogle sogne - giver plads til lokale udbrud

Vaccinationstilslutningen er generelt tårnhøj i Danmark med en tilslutning på mere end 90 procent. Men nu viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen mørke pletter på vaccinations-landkortet - en række sogne har nemlig meget lav tilslutning. 

Det gælder ifølge Berlingske f.eks. en række københavnske sogne på Ydre Nørrebro som blandt andet Tingbjerg, Kingo-Samuel, Skt. Stefans, Bispebjerg, Tagensbo og Kapernaum. Det gælder også Vollsmose i Odense Kommune og Gellerup, Helligånds og Ravnsbjerg i Aarhus Kommune. F.eks. har 45 procent af borgerne i Tingbjerg i København, der har modtaget en invitation, endnu ikke bestilt en tid, mens det i Gellerup i Aarhus er 38 procent, der ikke har svaret. 

Det vækker bekymring hos Lars Bjerrum, speciallæge i almen medicin og klinisk farmakologi og professor ved Københavns Universitet:

»Vi står med en ny variant (den indiske variant kaldet Delta, red.), og man kan ikke afvise, at den vil sprede sig. Det vil den have lettere ved netop disse steder, hvor de ikke opnår en tilstrækkelig vaccinationstilslutning. Så det giver bestemt anledning til bekymring, selvom smitten ikke er så udbredt nationalt på nuværende tidspunkt,« siger han til Berlingske.

Sundhedsstyrelsen har nu udvalgt regioner og kommuner til at udarbejde en særlig og målrettet lokal vaccinationsindsats, der skal få vaccinationstilslutningen op i de områder, hvor vaccinetilslutningen ligger lavere end landsgennemsnittet.

Indsatsen vil i denne uge starte i København, Brøndby, Lolland, Slagelse, Odense, mens Fredericia og Aalborg følger efter i næste uge.

Kommunerne laver en meget håndholdt indsats med direkte kontakt til lokale netværk i områder med lav tilslutning. Regionerne etablerer desuden i samarbejde med kommunerne ekstra midlertidige vaccinationstilbud, hvor man ikke behøver bestille tid til vaccination, eller hvor kommunen kontakter borgerne og booker tid for dem. Nogle borgere kan nemlig have svært ved at forstå og handle på den information, de får om vaccinationen og have problemer med at læse breve i e-boks og få bestilt tid. For nogle kan afstanden til vaccinationsstedet også have en betydning for, om de tager imod vaccinationstilbuddet.

”Vi ved fra de indsatser, vi har haft med at forebygge smitte lokalt, at kommunernes samarbejde med lokale netværk, teststeder og boligforeninger har spillet en stor rolle. De erfaringer tager vi nu videre i vaccinationsindsatsen, hvor vi også kan se en ulighed i, hvem der bliver vaccineret. Vi tror på, at en lokal indsats gør en stor forskel, fordi afstand og tidsbestilling for eksempel ikke bliver en barriere for at blive vaccineret,” siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

På Twitter fortælle Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at den nye indsats sparkes i gang i Tingbjerg i denne uge. Her vil Brostrøm selv være at finde mandag eftermiddag, fortæller han. 

"I denne uge kan folk i Tingbjerg blive vaccineret mod COVID-19 uden tidsbestilling," skriver Søren Brostrøm - og fortsætter: "Jeg kigger selv forbi i eftermiddag og giver en hjælpende hånd med at vaccinere."  

 

 

Tags: ulighed, corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel