Politikerne forhandler i dag - lempelser på vej

Der er lagt op til lempelser af flere restriktioner, når partierne i dag, onsdag, klokken 15.30 skal forhandle næste fase af genåbningen. Men hvilke restriktioner er det egentlig, som gælder nu - og hvilke vil politikerne forhandle om?

Politikerne har fået en ny risikovurdering dateret 4. juni fra Statens Serum Institut (SSI) som optakt til de politiske forhandlinger. Vurderingen fra SSI er, at antallet af smittede vil toppe i midten af juni og derefter falde kraftigt i slutningen af juni, primært på grund af, at skolerne snart går på sommerferie.

Men SSI anbefaler alligevel forsigtighed og skriver: »Den trinvise genåbning bør foregå forsigtigt og med vedvarende opmærksomhed på smitteopsporing og udbrudshåndtering særligt i forhold til nye virusvarianter, samtidigt med at lokale nedlukningsmodeller bevares«. Ifølge SSI er det afgørende, at vi fortsætter den massive testning af befolkningen og brugen af coronapas, hvis vi skal bevare epidemikontrollen.

Politikerne synes dog klar til forhandle om lempelser, som bl.a. vil betyde færre mundbind og længere åbningstid på barer. Også selv om det vil betyde, at forudsætningen for SSI's vurdering om faldende smittetal så ændres.

»Smittetallene har været stabile på trods af en stor genåbning, og nu er vejret vendt. Så der er meget, der tyder på, at vi kan kigge på restriktioner som mundbind, åbningstider, forsamlingsforbud og andet,« siger Stinus Lindgreen, der er formand for Folketingets Epidemiudvalg og sundhedsordfører for De Radikale til Ritzau tirsdag.

Men hvilke restriktioner gælder - og hvad vil politikerne lempe?

Mundbind

Det gælder

Personer over 12 år, som ikke er fritaget, skal som udgangspunkt bære maske eller visir på bl.a. følgende steder: Kollektiv trafik. Restauranter, caféer etc. med siddende indendørsservering. Butikker, dagligvarebutikker, storcentre etc. Indendørs kulturinstitutioner og idrætsfaciliteter. Kravet gælder ikke, hvis man sidder ned. Folkekirken (ikke når man sidder). Ungdoms- og voksenuddannelser, videregående uddannelsesinstitutioner, etc. Kravet gælder indendørs på fællesarealer såsom gange og kantiner.

Den politiske diskussion

Mundbindet er blandt de restriktioner, som både Venstre, DF, De Konservative, De Radikale og SF gerne vil drøfte lempelser af ved onsdagens forhandlinger. Og regeringen er velvilligt indstillet. Sundhedsminister Magnus Heunicke sagde til DR mandag, at målet er, at sommeren i så videst muligt omfang bliver uden mundbind.

En lempelse af mundbind i hvert fald i butikkerne vil være sandsynlig.

Venstre vil gå længere og mener, at mundbind ikke længere bør være påkrævet for vaccinerede.

Dansk Folkeparti vil også have mundbindetafskaffet i plejesektoren, hvor alle er vaccinerede. 

»Vi skal af med det mundbind. Jeg synes allerede nu, at vi kan begynde i detailhandlen og i plejesektoren, hvor alle er vaccineret,« sagde Kristian Thulesen Dahl til Ritzau tirsdag. Også SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann, er klar til at lempe på restriktionerne på plejehjem eller på fødegangene. Men en total udfasning er ifølge ordføreren først realistisk, når alle danskere har fået tilbudt deres første stik med en coronavaccine.

De Radikale foreslår en model, hvor kravet fjernes i omvendt rækkefølge af, hvordan de i sin tid blev indført. På den måde vil kravet først blive fjernet i detailbranchen og sidst i den kollektive trafik.

Åbningstider på restauranter og cafeer

Det gælder

Restauranter skal lukke kl. 23, og serveringen af alkohol stopper klokken 22. Visse private arrangementer er undtaget herfra. Natklubber, diskoteker og lignende skal holde lukket.

Den politiske diskussion

Et flertal af Folketingets partier er positivt stemte for at se på åbningstiderne. Men der er næppe flertal for åbning af natklubber og diskoteker.

Politikernes vilje til at forlænge åbningstiderne skal også ses i lyset af det kommende EM i fodbold. Nogle kampe slutter først efter sportsbarernes lukketid, og forlænget spilletid og straffesparkskonkurrencer kan trække ud.

Flere EM-tilskuere

Det gælder

Med de nuværende restriktioner kan 15.900 mennesker overvære de fire EM-kampe i Parken mod normalt 38.000 tilskuere.

Den politiske diskussion

Der er politisk flertal (SF, Radikale, Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance) uden om regeringen for at se, om man kan udvide det antal på en sikker måde. 

»Jeg tror, det er bedre, at vi har kontrol over, hvor tilskuerne opholder sig under en vigtig fodboldkamp, som rigtig mange mennesker rigtig gerne vil opleve. EM er en begivenhed, der ikke kan gøres om«, siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, til DR.

Coronapas

Det gælder

Vil man f.eks. i biografen, på restaurant, til frisør eller på stadion, skal man kunne fremvise et coronapas. Passet skal man enten dokumentere vaccine, en maks. 72 timer gammel negativ coronatest eller immunitet efter en overstået infektion. Børn under 15 år er undtaget.

Man kan heller ikke komme i Zoologisk Have uden at fremvise et coronapas, og det samme gælder, når man besøger et museum med masser af plads. Det er medvirkende til, at attraktioners og museers besøgstal er faldet meget.

Den politiske diskussion

Særligt de blå partier presser på for at få coronapasset helt afskaffet på nær i nattelivet og ved store forsamlinger. I Venstre er der et ønske om at rulle brugen af coronapas betydeligt tilbage, da det belaster den enkelte samt restauranter, museer og fitnesscenter, som skal kræve af besøgende, at de viser coronapas.

Til TV 2 fortæller også Enhedslistens coronaordfører Peder Hvelplund, at udfasningen af mundbind og coronapas står øverst på partiets ønskeliste.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) har tidligere udtalt til TV 2, at krav om coronapas ved udlandsrejser vil være en realitet i "noget tid endnu", men han er langtfra afvisende over for at slække på kravene inden for landets egne grænser.

Test

Det gælder

Vil man f.eks. i biografen, på restaurant, til frisør skal man kunne fremvise et coronapas - er man ikke vaccineret eller har immunitet efter covid-19, skal man have en maks. 72 timer gammel negativ coronatest.

Personale og elever fra og med 12 år i grundskolen opfordres kraftigt til at have gennemført en test inden for de seneste 72 timer.

Studerende på ungdoms- og videregående uddannelser skal møde op med et negativt testsvar, der højst er 72 timer gammelt.

Den politiske diskussion

Venstre er stærkt kritisk over for den danske teststrategi.

»Færre bruger de offentlige testcentre. Flere og flere bliver vaccineret. Ikke desto mindre insisterer regeringen på fortsat at bruge svimlende 2 mia. kr. om måneden på at opretholde den eksisterende testkapacitet. Penge, som sagtens kunne bruges andre steder i det danske samfund – herunder i sundhedsvæsenet. Vi må simpelthen se at få proportionerne på plads!« skrev Martin Geertsen på Facebook fredag.

De fleste er enige om, at brugen af coronapas hænger tæt sammen med test. Skal man bruge coronpas, kræver det, at man nemt kan blive testet.

Tirsdag lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke, at behovet for tests vil falde i takt med, at flere i løbet af juli måned får tilbudt vaccination. 

Forsamlingsloft

Det gælder

Indendørs er forsamlingsloftet på 50 personer. Udendørs er det 100 personer. Forsamlingsforbuddet gælder ikke i private hjem og haver, men Sundhedsstyrelsen anbefaler bl.a., at alle personer i private arrangementer skal kunne holde mindst en meters afstand til hinanden.

Spillesteder, teatre, biografer og lignende kan holde åbent for tilskuere i sektioner af 500 personer. De skal sidde på faste pladser, og der er krav om fremvisning af coronapas.

Den politiske diskussion

I genåbningsplanen af 21. april blev der indgået aftale om lempe forsamlingsforbuddet til 100 mennesker indendørs pr. 11. juni og afskaffe det helt 1. august.  Afhængigt af smittesituationen.

I det omfang der ikke længere gælder et lille forsamlingsforbud, gælder det store forsamlingsforbud, som indtil videre har en grænse på maksimalt 500 personer, men som er lagt op til kan forsvinde fra 11. juni. 

Flere virologer har argumenteret for, at en hævelse af forsamlingsloftet kan få store konsekvenser, og det vil flere nok lytte til. Omvendt er der politisk flertal uden om regeringen for at se, om man kan udvide antallet af tilskuere til EM.

Men skal flere tilskuere så kun gælde fodbold? Er det retfærdigt?

Flere kulturorganisationer presser på hos politikerne for at få lukket mere op i forhold til bl.a. festivaler og udendørskoncerter. Og det gør den almindelige dansker også. Det er under hver tredje dansker, der forventer at være tilskuer til professionelle sportsbegivenheder den næste måned, mens mere end to ud af tre danskere regner med at benytte et kulturtilbud, viser det såkaldte kulturbarometer, som publikumsudviklingsprojektet Applaus laver i samarbejde med Rambøll og en lang række idræts-og kulturorganisationer. 

Tags: corona

Like eller del denne artikel