Nye tal fra Statens Serum Institut: Så mange smittes efter, at de er vaccineret

972 danskere er blevet smittet med covid-19 efter, at den fulde effekt af vaccinedosis nummer to er sat ind. Det svarer til, at 0,1 procent er smittet trods vaccination.

Statens Serum Institut (SSI) har kigget på, hvor mange, der er blevet smittet med covid-19, efter at de er blevet vaccineret. Og tallene er blevet godt modtaget af eksperter herhjemme.

»Det er en god og klar rapport, som netop viser, at vaccinerne er særdeles effektive. Meget få, som har fået vaccinen, bliver smittet i forhold til personer, som ikke er dækket endnu,« siger eksempelvis Nils Strandberg, tidligere direktør i SSI, til B.T.

Vacciner er aldrig 100 procent effektive, og Pfizer/BioNTechs vaccine, som flest danskere har fået, har vist en effektivitet på 95 procent i forsøg.

”Samlet er det forventeligt, at en vaccine ikke dækker 100 procent, og det kan betyde, at der vil være en andel, der får et - ofte mildt - sygdomsforløb på trods af vaccination”, siger afdelingslæge Rebecca Legarth fra SSI.

Der kan dog også være andre årsager til, at nogle har vist en positiv test på trods af vaccination. SSI peger på, at man selv efter lang tid udskille små mængder virus, som bliver fanget af de følsomme PCR-test, uden at personerne er blevet smittet igen. En anden mulighed er, at de er blevet smittet med covid-19 lige før, at de er blevet vaccineret og derfor først bliver testet positive efter vaccinationen.

Smittet efter 1. vaccination

SSI's opgørelse dækker over perioden 27. december 2020 til 1. juni 2021. Det er den periode, hvor myndighederne har vaccineret befolkningen mod corona. I den periode har der været i alt 123.179 covid-19-tilfælde i Danmark.

Ud af dem har der været 5.801 covid-19 tilfælde blandt personer, der er vaccineret første gang, men inden at personen har fået andet stik. Det svarer til cirka 4,7 procent af tilfældene.

Blandt disse 5.891 covid-19-tilfælde har der været 585 indlæggelser inden for 14 dage efter, at personen har fået en positiv PCR-test. Der er registreret 312 dødsfald inden for 30 dage efter den positive PCR-test.

Smittet efter 2. vaccination

SSI’s tal viser også, at der er fundet 1.334 covid-19-tilfælde, efter at en person er vaccineret anden gang. Det svarer til knap en procent af det totale antal covid-19-tilfælde.

972 ud af de 1.334 tilfælde er fundet, efter at den fulde effekt af vaccinen er sat ind. De kaldes derfor for gennembrudsinfektioner. Det vil sige infektioner, der ”bryder igennem” vaccinens fulde effekt. Andelen af gennembrudsinfektioner svarer til 0,1 procent af personer med forventet fuld effekt af vaccinerne.

Blandt disse 1.334 covid-19-tilfælde har 147 været indlagt inden for 14 dage efter positiv PCR-test, og der har været 40 dødsfald inden for 30 dage efter den positive PCR-test. Af dem er de 107 indlæggelser og 22 dødsfald sket blandt personer med gennembrudsinfektioner.

”Vi kender ikke detaljerne for, hvorfor de enkelte personer er blevet indlagt eller er døde. Derfor kan indlæggelserne og dødsfaldene ikke med sikkerhed tilskrives covid-19, men da de er sket omkring tidspunktet for en positiv PCR-test, klassificeres de som covid-relateret ”, siger Rebecca Legarth fra SSI.

40,9 procent af befolkningen har nu fået mindst et vaccinestik, og 23,4 procent har fået begge stik og betegnes derfor som færdigvaccinerede.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel