"Det ærgrer mig selvfølgelig, at vi ikke får alle de vacciner, vi havde forventet, så særligt de unge må vente et par uger med at modtage en invitation til vaccinationstilbuddet," siger Helene Bilsted Probst.

Her er den nye vaccinationskalender - de sidste danskere bliver først vaccineret i efteråret

De sidste danskere kan nu først forvente at blive vaccineret i efteråret. Regeringen har bedt Sundhedsstyrelsen om at genoverveje beslutningen om at fjerne vaccinen fra Johnson & Johnson fra massevaccinationsprogrammet.

Tirsdag klokken 12 blev endnu en ny udgave af vaccinationskalenderen offentliggjort - du kan se den her. 

Vaccinationskalenderen skrider yderligere to uger, da godkendelsen af CureVac-vaccinen trækker ud, og der kommer færre vacciner fra Moderna. Moderna forventes at levere ca. 50.000 doser om ugen i juli og august, hvilket er en væsentlig nedjustering siden seneste udgivelse af vaccinationskalenderen, hvori det forventedes, at producenten kunne levere over 200.000 doser om ugen i juli og august.

Det betyder, at de sidste danskere i alderen 25-39 år først kan forvente at være færdigvaccineret i midten af september. Indtil nu har planen været, at det skulle have været sidst i august.

Også nogle fra målgrupperne 16-19 år og 45-49 år samt 20-24 år og 40-44 får deres vaccinering udsat - men kun en uge. 

"Det ærgrer mig selvfølgelig, at vi ikke får alle de vacciner, vi havde forventet, så særligt de unge må vente et par uger med at modtage en invitation til vaccinationstilbuddet, men samtidig glæder jeg mig over, at vi i samarbejde med regionerne og de øvrige aktører i vaccinationsindsatsen lykkes med hele tiden at forbedre brugen af de vacciner, vi har til rådighed. Og det betyder selvfølgelig også, at hvis vaccineproducenterne begynder at indhente noget af det tabte, vil vi hurtigt kunne tilpasse vaccinationsindsatsen og fremrykke udrulningen,” siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst.

Hun hentyder til, at regionerne får endnu mere ud af hætteglassene med vaccine fra Pfizer end tidligere. Det kan lade sig gøre, fordi regionerne anvender en forbedret optrækningsmetode, og de har fået mulighed for at udnytte rest-vaccine fra hætteglassene. Det vurderes at give tæt på syv doser per hætteglas i gennemsnit, der svarer til 14-17 procent flere doser og en gennemsnitlig udnyttelsesgrad på 114 procent.

Danmark forventer ugentligt at modtage 400.000 doser om ugen fra Pfizer i juni måned og ca. 270.000 doser om ugen fra Pfizer i juli og august måned, mens den prognosticerede, ugentlige leverance i september måned er 141.000 doser. Det betyder, at mange personer og nye målgrupper inviteres til opstart af et vaccinationsforløb i juni måned, mens juli måned hovedsageligt vil være en færdigvaccinationsmåned. 

Det er stadig usikkert, om Curevac er godkendt og kan levere de lovede mængder i juli og august, så der er risiko for flere forsinkelser af vaccinationsplanen. Vaccinationskalenderen har rykket sig ni gange med i alt 11 uger.

Regeringen har bedt Sundhedsstyrelsen om at revurdere beslutningen om at tage vaccinen fra Johnson & Johnson ud af massevaccinationsprogrammet. Da beslutningen om at droppe vaccinen i det danske massevaccinationsprogram blev taget, var det amerikanske data og en antagelse om underrapportering af bivirkninger her, der lå til grund. Siden er mange andre lande kommet til med data, og derfor kan der være mere retvisende data.

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, oplyser til Jyllands-Posten, at vurderingen kan komme indenfor to uger.

 

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel