"For det første er det god immunologisk basisviden, at man får en bedre forstærkning af immunforsvaret, hvis der er længere interval mellem vaccinationerne. For det andet viser et nyt studie fra Storbritannien, at ældre personer får flere antistoffer ved at vente længere mellem stikkene," siger Allan Randrup Thomsen.

Sundhedseksperter: Forlæng perioden mellem vaccinestik

Danmark skal forlænge den periode, der går, mellem at folk får første og andet vaccinestik mod coronavirus, ligesom blandt andre Norge, Finland og Storbritannien har gjort.

Det siger seks ud af ni sundhedseksperter, som DR har talt med.

På den måde vil flere danskere hurtigere få første stik med vaccinen, og desuden vil både smitten blive brudt og friheden med et coronapas komme hurtigere, mener eksperterne.

I dag går der op til seks uger mellem vaccinestikkene, men det bør Sundhedsstyrelsenforlænge op til 12 uger, mener en af de adspurgte eksperter, Allan Randrup Thomsen, der er virusekspert ved Københavns Universitet.

"For det første er det god immunologisk basisviden, at man får en bedre forstærkning af immunforsvaret, hvis der er længere interval mellem vaccinationerne. For det andet viser et nyt studie fra Storbritannien, at ældre personer får flere antistoffer ved at vente længere mellem stikkene," siger han til DR.

Også Søren Riis Paludan, professor i virologi på Aarhus Universitet, Christian Wejse, epidemiolog og læge ved Aarhus Universitetshospital, Jan Pravsgaard Christensen, professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet, Else Smith, speciallæge og tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen og Niels Strandberg, tidligere direktør i Statens Serum Institut, synes, at det vil være en god ide at forlænge intervallet.

Anders Fomsgaard, professor i virologi og virusforsker hos Statens Serum Institut, siger måske, og Thomas Benfield, professor og overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital, og Camilla Foged, professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, synes, at det vil være en dårlig ide.

Thomas Benfield begrunder sin afvisende holdning med, at forskellige undersøgelser om dosis-intervallet giver forskellige resultater, og at det derfor er mest sikkert at holde sig til, hvad producenten har undersøgt og fået godkendt vaccinen på, og som, vi ved, virker.

I slutningen af april øgede Sundhedsstyrelsen afstanden mellem første og andet stik med vaccinerne Pfizer og Moderna fra tre og op til seks uger, men styrelsen at ændre retningslinjer foreløbig og forlænge intervallet yderligere.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel