Hudsvamp, også kaldet ringorm, er en meget almindelig infektion, som findes i hele verden.

Studie bekræfter svamperesistens i det meste af Europa

For første gang har et studie bekræftet svamperesistens i det meste af Europa. Det betyder, at flere svampeinfektioner ikke reagerer på flere typer behandling.

I 17 ud af 20 europæiske lande er der observeret bekræftet resistens. Det viser et studie med dansk deltagelse, som fornylig blev publiceret i Journal of European Academy of Dermatology and Venereology. To lande offentliggjorde senere studier af resistens, og ét land rapporterede ingen kendt resistens. Svampeinfektionerne blev fundet i hårbunden, på kroppen (nogle meget udbredte), i lysken, håndfladen, på fødderne (med samtidig infektion af negle) og i huden ved kønsorganerne.

Der findes ifølge forskerne to forklaringer på resistensen: Primær resistens over for et specifikt lægemiddel. Den anden forklaring er sekundær (erhvervet) resistens, der opstår efter eksponering for svampedræbende midler.

De tre mest udbredte svampearter med resistens viste sig i studiet at være T. rubrum, M. canis og T. mentagrophytes. Men også andre svampearter blev rapporteret som resistente mod svampebehandling.

Behandlingssvigt blev rapporteret enten som manglende reaktion på et eller flere lægemidler, og mistanken lød på terbinafin-resistens hos 64 procent, itraconazol hos 41 procent, fluconazol i 16 procent og griseofulvin i fire procent af tilfældene. Nogle af svampene var resistente over for flere midler.

Deltagerne i undersøgelsen blev spurgt, hvilken alternativ behandling de havde brugt til patienter, der ikke reagerede på orale svampedræbende medicin og behandlingsvarigheder, som normalt ville fjerne infektionen. Når der var mistanke om eller bekræftet terbinafinresistens, blev terbinafin erstattet med itraconazol, fluconazol eller griseofulvin.

Følsomhedstest var tilgængelig på anmodning i 55 procent af landene, men var ikke en rutinemæssig diagnostisk procedure.

Hudsvamp, også kaldet ringorm, er en meget almindelig infektion, som findes i hele verden. Men selvom det betragtes som en mild infektion, er den smitsom og forårsager betydelig forringelse af patienternes livskvalitet på grund af kløe, brændende fornemmelse, depression, stigmatisering og søvnforstyrrelser.

Like eller del denne artikel