P-piller øger risiko for brystkræft med 20 procent

Kvinder mellem 15 og 49 år, der tager p-piller, har en hormonspiral eller bruger anden hormonprævention, har  i gennemsnit 20 procent øget risiko for at få brystkræft. Og risikoen stiger, jo længere tid, kvinderne bruger præventionen. Efter det første år er risikoen steget med 9 procent, mens der efter 10 års brug er en 38 procent øget risiko for brystkræft.

Det viser ny dansk forskning, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine. 

55 kvinder ud af 100.000 mellem 15 og 49 år, som aldrig har brugt hormonal prævention, vil normalt i løbet af et år få brystkræft. Mens 68 ud af 100.000, der bruger hormonel prævention, udvikler brystkræft.

»Det er første gang på verdensplan, at vi har en undersøgelse af denne størrelse, hvor vi har kunnet fastlægge risikoen for brystkræft i forhold til, hvor længe kvinden har brugt præparatet«, siger seniorforfatter til studiet, professor på Rigshospitalet, Øjvind Lidegaard, til Politiken.

Studiet lægger sig i række af øvrige undersøgelser fra Rigshospitalet, der de senere år har kædet hormonprævention sammen med en øget risiko for depression, selvmord og selvmordsforsøg, ligesom det er veldokumenteret, at lægemidlerne øger risikoen for blodpropper.

Niels Kroman, cheflæge i Kræftens Bekæmpelse og professor i brystkræftkirurgi, siger, at yngre kvinder trygt kan fortsætte på p-piller.

”De skal ikke frygte brystkræft, men studiet viser, at kvinder, der nærmer sig 40’erne og opefter skal overveje en anden præventionsform. Særligt, hvis de også har brystkræft i familien«, siger Niels Kroman til Politiken.

Anders Beich, formand for de praktiserende lægers videnskabelige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, er »noget overrasket« over, at studiet også kæder hormonspiral sammen med den øgede risiko for brystkræft.

»Vi sætter i øjeblikket rigtig mange hormonspiraler, efter at de forskellige risici ved p-piller har fået meget omtale i pressen. Hormonspiral er blevet vældigt populært, men vi skal nok til at rådgive om, at også hormonspiralen ligner de andre hormonelle præventionsformer, når det kommer til risikoprofil. Det gode ved disse studier er, at vi hele tiden kan kvalificere vores rådgivning en lille smule«, siger Anders Beich til Politiken.

Når kvinderne holder op med den hormonelle prævention, forsvinder den forhøjede risiko igen inden for maksimum fem år.

Tags: Anders Beich, brystkræft, p-piller, Niels Kroman, prævention, hormonspiral

Like eller del denne artikel