”Det er endnu for tidligt at sige noget om behovet for revaccination, men det er selvfølgelig et område, som vi vil følge nøje i den kommende tid,” siger Helene Probst.

Ny vurdering fra Sundhedsstyrelsen: Så længe virker vaccination

Sundhedsstyrelsen har hidtil rådgivet om immunitet på minimum seks måneder efter både infektion og vaccination, og det har fået mange af de første vaccinerede - blandt andre sundhedspersonale - til at kigge ekstra godt på kalenderen. For kunne de komme ud at rejse i sommer med coronapas, hvis vaccinationen ikke længere virkede?

Men det gør den, siger Sundhedsstyrelsen nu.

I et nyt notat skriver Sundhedsstyrelsen, at der nu er grundlag for at antage immunitet efter både infektion og vaccination på minimum otte måneder. Sundhedsstyrelsen forventer dog, at immuniteten vil være endnu længere. Varigheden vil løbende blive opdateret i takt med, at der kommer ny viden.

”Det er glædeligt, at den nyeste forskning bekræfter vores forventning om, at immuniteten efter overstået infektion er længerevarende. Med det vi ved om effekten af vaccinerne, er det også vores vurdering, at vaccinerne vil give en mindst lige så langvarig immunitet. Vi følger forskningen tæt og forventer, at immuniteten kan være endnu længere end otte måneder," siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst.

Sundhedsstyrelsens vurdering af varigheden af immunitet efter vaccination har også betydning for spørgsmålet om revaccination. Der er studier undervejs, der følger de vaccinerede personer, og de vil løbende bidrage med mere viden om varigheden af immunitet, herunder hvornår revaccination kan blive aktuelt.

”Det er endnu for tidligt at sige noget om behovet for revaccination, men det er selvfølgelig et område, som vi vil følge nøje i den kommende tid,” siger Helene Probst.

Den ændrede vurdering af varigheden af immunitet efter overstået covid-19-infektion og vaccination mod covid-19 vil blive indarbejdet i relevante retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om immunitet skal også indarbejdes i regler om coronapas og testning, før de træder i kraft.

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel