Nu kan du få coronapas efter kun et stik - men hvor godt er du beskyttet?

Genåbningsaftalen fra natten til tirsdag mellem et flertal af Folketingets partier åbner op for, at man også kan få coronapas allerede 14 dage efter første stik. Tidligere var vaccinationen først gældende 14 dage efter andet stik med en vaccine.

Da der går ca. fem uger mellem første og andet stik af vaccinerne fra enten Pfizer/BioNtech eller Moderna, og ca. 15.000-30.000 personer hver dag får første stik, vil det betyde, at ca. en halv million mennesker slipper for at lade sig teste hver tredje dag for at få et gyldigt coronpas, så de f.eks. kan komme på restaurant eller til frisøren. 

Det første stik vil dog kun være gyldigt som coronapas i en nærmere afgrænset periode for at understøtte, at vaccinationsforløbet færdiggøres med andet stik som anbefalet, hedder det i den politiske aftaletekst.

Der står ikke i aftalen, hvornår den nye regel for coronapasset kommer til at gælde. Det bliver op til sundhedsmyndighederne at fastlægge, hvordan det helt konkret kommer til at blive.

Lempelsen vil indebære nye tekniske tilretninger i den kommende coronapas-app, som der arbejdes på at tilføje hurtigst muligt. Men som midlertidig dokumentationsløsning vil man kunne vise vaccinationen på hjemmesiden sundhed.dk eller i appen MinLæge.

Men hvor godt er du beskyttet, når du kun har fået første stik? Lige nu offentliggøres masser af såkaldte real-world-studier, altså forskning blandt almindelige mennesker ude i virkeligheden. 

Amerikansk real-world undersøgelse fra U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) viser 14. maj, at vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna reducerede risikoen for symptomatisk smitte med 82 procent efter det første af to skud. Effektiviteten steg til 94 procent to uger efter det andet skud. Næsten 4.000 amerikanske sundhedspersonaler var med i undersøgelsen.

En enkelt dosis af vaccinen fra Pfizer/BioNTech kan give folk betydelig beskyttelse mod sygdommen i mindst 10 uger ifølge en ny britisk undersøgelse af omkring 375.000 mennesker. Beskyttelsen er på ca. 72 procent overfor covid-19 med symptomer og 65 procent mod at være smittet uden symptomer. At få anden dosis øgede beskyttelsen til 90 procent.

En anden real-world-undersøgelse fra Skotland, der blev offentliggjort i Lancet den 23. april, viste, at en enkelt dosis af Pfizers vaccine var 91 procent effektiv mod indlæggelse 28 til 34 dage efter vaccination.

Sydkoreanske myndigheder fortalte på Twitter 5. maj, at real world data viste, at en dosis af vaccinen fra Pfizer/BioNTech var 89,7 procent effektiv i at forebygge covid-19 hos folk over 60 år, mindst to uger efter vaccination.

Israelske real world-tal med over en million mennesker, offentliggjort 15. april, viser, at beskyttelsen med to stik er på 94 procent, men at første stik efter 14 til 20 dage var 72 procent effektivt til at beskytte mod indlæggelse, 74 procent effektivt til at forhindre covid-19-dødsfald og 57 procent effektivt til at beskytte mod mildere covid-19-sygdom med symptomer. Første stik fungerede dog ikke så godt til at forhindre folk i at overføre virussen. Efter en dosis var der efter 14-20 dage en 29 procent effektivitet mod at overføre smitte.

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel