Statsminister Mette Frederiksen lovede gentagne gange - bl.a. 5. januar 2021, at regeringen havde besluttet hurtigst muligt ville sikre, at personalet på landets plejecentre kunne hurtigtestes.

Sundhedsministeriet droppede lyntest på plejehjem, da smitten var højest

Mens smitten med coronavirus på landets plejehjem omkring nytår var på sit højeste, skrottede Sundhedsministeriet en konkret plan om at lynteste ansatte på plejehjem to gange om ugen for at bremse smitten.

Det afslører mailkorrespondance mellem Sundhedsministeriet og en række centrale aktører på sundhedsområdet, som DR har fået aktindsigt i.

Statsminister Mette Frederiksen lovede gentagne gange - bl.a. 5. januar 2021 - at regeringen havde besluttet hurtigst muligt ville sikre, at personalet på landets plejecentre kunne hurtigtestes. Allerede 29. december 2020 havde sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc) også på et pressemøde oplyst, at regeringen ville indføre lyntest af plejehjemspersonale for at bremse smitten.

Danske Regioner havde på opfordring fra Sundhedsminsteriet lavet en konkret plan for, hvordan de ansatte kunne blive kviktestet et par gange om ugen. Sundhedsministeriet kvitterede inden møde med regionerne om sagen 5. januar for oplægget fra Danske Regioner og skrev, at det “i høj grad svarer på vores efterspørgsel,” viser DR’s aktindsigt i mailkorrespondancen mellem de to myndigheder. Men under et døgn efter mødet forkastede Sundhedsministeriet forslaget. Kort efter skrev departementschefen i Justitsministeriet, at man fastholdt de gamle pcr-test og ikke benyttede sig af kviktest på plejehjemmene. 

Hvorfor der blev sagt ét udadtil og gjort noget andet indadtil står ikke klart. Men det er ikke sket, uden at man har vidst det i de øverste beslutningslag, vurderer professor i statskundskab Peter Bjerre Mortensen fra Aarhus Universitet overfor DR. 

Ifølge lektor Peter Kamp Busk valgte ministeriet en forkert strategi. "To ugentlige lyntest er mindst dobbelt så godt som en ugentlig PCR-test. Så man skulle have indført lyntest," siger han til DR.Mette Frederiksen og Magnus Heunicke vil ikke udtale sig om sagen. De henviser til justitsminister Nick Hækkerup (Soc.), der om coronaindsatsen på plejehjemmene skriver, at der var tale om »en politisk ambition, man arbejdede på at realisere«.

På Christiansborg møder det undren, at man trods løfterne ikke lyntestede på plejehjemmene.

Der var i januar 2021 ikke færre end 324 coronarelaterede dødsfald på plejehjem.

 

 

Fra Twitter:

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel