Mads Krogsgaard Thomsen.

Novo Nordisk Fonden vil investere formue på stamcelleanlæg i Danmark

Danmark skal være en førende nation inden for stamceller, og det er medicinalgiganten Novo Nordisks ejer, den stenrige Novo Nordisk Fonden, klar til at skyde endnu et stort beløb i.

Det siger fondens administrerende direktør, Mads Krogsgaard Thomsen, til Finans.

»Vi er nået til et punkt for stamceller, hvor Danmark for alvor skal på banen,« siger han til Finans.

Det handler om at udvikle nye behandlinger eller ny medicin, som potentielt kan erstatte de døde nerveceller ved hjernesygdommen Parkinsons, de døde betaceller ved type 1-diabetes eller de døde nerveceller ved blindhed. Hvis det potentiale skal indfries, kræver det imidlertid et egentligt produktionsanlæg, som kan lave stamceller om til de celler, man ønsker, således at man potentielt kan give en sprøjte i f.eks. øjet eller hjertet.

»Det kunne sagtens være os. Det er ikke noget, vi kan vente f.eks. to år med. Forskningen er nu på et stadie, hvor den er klar til at gå i klinikken, så vi på en etisk forsvarlig måde kan forsøge at kurere mennesker, der i dag er uhelbredeligt syge. Det er en mission i sig selv,« siger Mads Krogsgaard Thomsen til Finans. Han understreger, at der er enormt mange muligheder for potentielt at kurere folk for en lang række sygdomme.

Novo Nordisk Fonden har siden 2011 lagt over en milliard kroner i forskningsenheden DamStem på Københavns Universitet. Hidtil er der dog kun bedrevet grundforskning.

Ved udgangen af 2020 var der 211 ansatte i Novo Nordisk Fonden, og fonden uddelte ca. 5,5 mia. kr. årligt.

 

Like eller del denne artikel