Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Genåbningen har en pris - smittestigningen vil fortsætte

BLOG. Coronablogger Christian Heibøll-Nielsen er i det pessimistiske hjørne i dag. Genåbningen har en pris, og smitten i Danmark vil i den kommende tid stige stærkt. Og der er en ganske stor gruppe borgere i risikogrupperne, der stadig risikerer et alvorligt forløb med covid-19, skriver han.

Christian Heebøll-Nielsen er farmaceut og har erfaring fra både undervisning og forskning på universitetet og fra en karriere indenfor markedsføring i både healthcare industrien og på reklamebureauer.

For tiden er han selvstændig konsultent og rådgiver firmaer med markedsføring indenfor life-science.

Han er 48 år gammel og gift med Annette, der er intensivsygeplejerske.  

Så skete det. Vi kan nu aflæse genåbningen direkte i smittetallene. 1.246 nye smittede hed tallet onsdag. Det er en markant stigning, og den kedelige nyhed er, at det vil fortsætte.

Mit personlige bud er, at vi vil ramme en R værdi på mellem 1,3 og 1,5, svarende til en daglig procentvis stigning på 5-8 procent. Det vil betyde, at vi om en måned, hvis tingene fortsætter, vil ramme mellem 5.000 og 12.000 daglige nye smittede. Ganske voldsomme tal.

Er han ikke lidt vel pessimistisk? tænker du nu. Og jo, det er jeg måske.

Men sagen er bare den, at den genåbning, vi er i gang med nu, kommer med en pris. R værdien lå inden genåbningen og cyklede rundt omkring 1. Og en stigning på 0,3-0,5 er absolut ikke urealistisk. Du har måske selv været ude og deltage i løjerne. Så vil du sikkert også have set, at det med coronapasset mest er en teoretisk ting. I praksis er nattelivet genåbnet næsten, som vi kendte det før. Og det er lige præcis her, det gør ondt. At kulturliv, idræt og butikker genåbner, koster næsten ikke noget. At skoler og uddannelser åbner, koster lidt. Men nattelivet er dyrt.

Heldigvis har vi i den sidste tid set et dalende antal nyindlæggelser. Og det kan vi i høj grad tilskrive vaccinerne. I skrivende stund er knap 16 procent færdigvaccinerede, og knap 27 procent har påbegyndt vaccination. Og det er primært borgere over 60 år, der er kommet i gang. Altså den samme gruppe, som er mest udsatte for alvorlig sygdom. I gruppen over 80 år er mere end 90 procent færdigvaccinerede. Mellem 70 og 80 år er det ca. 60 procent, der er det. I gruppen, som er mellem 60 og 70 år er kun ganske få færdigvaccinerede. For den sidste gruppe gælder, at de også er ramt af den forlængede periode mellem de to stik.

Der vil med andre ord gå et stykke tid, før vi er igennem disse grupper. Og det kommer med en klar konsekvens. Der er en ganske stor gruppe borgere i risikogrupperne, der stadig risikerer et alvorlig forløb med covid-19.

Går det for hurtigt?

Så er vi gået for langt? Går det hele lidt for hurtigt? Til det kan man sige, at vi jo stadig har en indbygget stopklods i spil. Når et sogn eller en kommune krydser de foruddefinerede grænser, følges det op af en lokal nedlukning, som man har oplevet det i bl.a. Hørsholm og Tingbjerg.

Jeg har selv på sociale medier lavet en quiz: Hvor mange af Københavns 78 sogne tror du vil blive nødt til at lukke ned?

Står de tal vi så før til troende, så tør jeg godt komme med et bud. Det vil de næsten alle, ligesom også en stor del af resten af landet vil blive ramt af nedlukninger. Så står vi pludselig i den mærkelige situation, at vi ganske vist er genåbnede, men det meste af landet er lukket ned.

På positivsiden tæller, at disse lokale nedlukninger givet vil have en effekt på smitteudbredelsen. Men den vil kun være midlertidig. Den vil altså blot forsinke smitten. Og som man kan se af tallene, jeg stillede op, vil vores store testmængde ikke rigtig gøre en forskel. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi kan identificere smittede. Men massetest er ikke en effektiv måde at hindre smittespredning på. Men med de lokale nedlukninger ender vi formentlig noget lavere end de tal, jeg opstillede før.

Hvis det scenarie, jeg opstillede ovenfor, kommer til at holde stik, står vi også med et andet problem. Vi skal afholde EM i fodbold 12.-28. juni. Vi har lovet, at der vil være minimum 16.000 tilskuere på lægterne. Men kan vi holde det, hvis vi står med massiv samfundssmitte? Og det leder også til et andet spørgsmål. Hvordan vil resten af verden reagere på et Danmark med udbredt smitte?

Et godt bud er, at du godt kan pakke sommerferieplanerne ned igen. Vi risikerer at blive en uønsket paria.

Ganske vist er der et nyt eu coronapas undervejs. Men her er der også opstået ganske massiv uenighed om udformningen. Især omkring hvorvidt landene selv må indføre yderligere krav om test og karantæne overfor borgere udstyret med et pas. Det bliver en udfordring at blive klar med passet i juni, som det tidligere er lovet.

EU's coronapas er i øvrigt stødt ind i mange af de samme problemer, som vi kender fra vores eget pas. Det pas, der stik mod al fornuft er udstyret med borgerens cpr-nummer frit synligt for alle, der måtte have behov for at se passet. Og datasikkerhed er en af de store knaster i forhold til udformningen af EU-passet. Landene ser vidt forskelligt på spørgsmålet. Vi har tidligere været omkring nogle af de etiske problematikker omkring et danske coronapas. At borgere kan føle sig tvunget til at tage imod en vaccine mod deres vilje, og at andre afskæres fra at deltage i almindelige dagligdags gøremål. På Christiansborg er det fortsat kun Nye Borgerlige, der har været tydelige i deres modstand mod passet. Men også de andre partier vil være nødt til at tage tydeligere stilling i fremtiden.

 

Nyeste tal og nyheder om corona:

Tags: corona, coronablog

Del artikler