”Hvis man oplever almindelig utilpashed, feber og muskelsmerter, der normalt forsvinder i løbet af en-to dage, så er det et udtryk for kroppens naturlige reaktion, fordi immunforsvaret bliver aktiveret. Det behøver man ikke at være bekymret for,” siger Tanja Erichsen.

Danskerne undervurderer, at vacciner ofte har milde bivirkninger

Næsten fire ud af 10 borgere siger i en befolkningsundersøgelse, at de vil kontakte deres egen læge, hvis de får feber som en bivirkning efter covid-19-vaccinestikket. Det svarer teoretisk set til op mod en halv million danskere vil have kontaktet lægen om milde bivirkninger, når alle er færdigvaccineret.

Det er Lægemiddelstyrelsen, som i samarbejde med analysevirksomheden Epinion, har lavet befolkningsundersøgelsen, som også viser, at langt størstedelen af befolkningen ved, hvilken effekt covid-19-vacciner har - men at de altså undervurderer forekomsten af milde, forbigående bivirkninger.

Tallene skal tages med forbehold for, at undersøgelsen er gennemført i begyndelsen af april, hvor de fleste ikke var blevet vaccineret og havde fået information i hånden om de mulige milde, forbigående bivirkninger.

Chef for Lægemiddelovervågning i Lægemiddelstyrelsen, Tanja Erichsen, siger, at danskerne godt kan forberede sig på at få milde bivirkninger.

”Vi ved fra de kliniske forsøg forud for godkendelsen af vaccinerne, at over halvdelen af alle vaccinerede kan forvente at få milde, forbigående bivirkninger som f.eks. rødme og ømhed ved indstiksstedet og hovedpine, mens op mod en tredjedel kan få feberlignende symptomer. Så det kan man altså godt forberede sig selv på,” siger hun.

De milde bivirkninger efter vaccinationen er helt almindelige og går hurtigt væk igen.

”Hvis man oplever almindelig utilpashed, feber og muskelsmerter, der normalt forsvinder i løbet af en-to dage, så er det et udtryk for kroppens naturlige reaktion, fordi immunforsvaret bliver aktiveret. Det behøver man ikke at være bekymret for,” siger hun.

Lægemiddelstyrelsen vil nu benytte den nye viden til at intensivere sin informationsindsats - især via de sociale medier - for at oplyse om, at det er helt almindeligt at få milde bivirkninger efter at være blevet vaccineret mod covid-19, og at man skal forberede sig på at kunne blive utilpas i et par dage efter vaccinationen.

Befolkningsundersøgelsen vil blive gentaget med tre måneders mellemrum indtil videre.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel