Modelfoto. Kalven og marken er ikke fra Korsør.

146 borgere skal undersøges på Holbæk Sygehus - har spist forgiftet kalvekød

146 borgere fra Korsør - heraf 17 børn under 12 år - skal nu undersøges på Holbæk Sygehus for, om de har fået sundhedsmæssige skader af at spise forgiftet kalvekød.

Få milliardendedele af et gram om ugen af fluorstoffet PFOS kan påvirke helbredet, og kort før nytår blev der fundet meget høje koncentrationer af PFOS i det lokale spildevand i Korsør. En forurening, der stammer fra en nærliggende brandskole, hvor man i årevis har brugt brandhæmmende skum, der har indeholdt PFOS. Overfladevand fra brandskolen blev ledt direkte ud til en grøft og videre ud i en indsø.

Grøften, hvor køer fra Korsør Kogræsserforening drak vand, indeholder alarmerende høje værdier af PFOS, og der er fundet meget høje koncentrationer PFOS i kalvekød fra området. 

Gennem de seneste 15 år har borgere i Korsør spist kød fra kalve, der har opholdt sig på den forgiftede eng og drukket forgiftet vand fra grøften. 146 borgere har nu meldt sig til arbejds- og socialmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus med ønske om at bliver undersøgt for, at deres helbred ha taget skade.

Ann Lyngberg, ledende overlæge i arbejdsmedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus, skal stå for undersøgelserne.

Hun fortæller til mediet sn.dk, at fluorstofferne tidligere har været brugt i en lang række overfladeprodukter, blandt andet pizzabakker og popcorn-poser, fordi det er smuds- og vandafvisende. I dag er stoffet udfaset og forbudt:

"Men det har været brugt alle vegne, og derfor er det noget, vi stort set alle har i blodet i et eller andet omfang. Men i sagen fra Korsør kommer koncentrationerne op i et niveau, hvor det kan have nogle alvorligere effekter," siger hun til sn.dk.

Stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Men forskningsresultaterne fra USA peger ifølge den ledende overlæge i forskellige retninger. Nogle forskningsresultater finder en effekt, og andre gør ikke.

"Men vi ved, at de effekter, PFAS-stoffer har, peger på risiko for stofskifteproblemer og forhøjet kolesteroltal, og det vil vi især have rigtig meget fokus på. Og så vil vi også have ekstra øje på de børn, der måtte være i gruppen. Vi ved, at børn generelt set er mere følsomme over for miljøforurening, end voksne er," siger Ann Lyngberg til sn.dk.

Miljømyndighederne pegede allerede i 2014 på, at der var PFOS-forureninger på op imod 27 brandskoler og øvelsespladser rundt om i landet, hvor der har været brugt brandskum med PFOS gennem årene. 

Miljøminister Lea Wermelin (Soc.) vil nu have landets kommuner i gang med at sikre, at der ikke opstår andre PFOS-forureninger. Jacob Jensen (V) og Stén Knuth (V) har kaldt Wermelin i samråd om sagen. Hun skal bl.a. svare på, hvorfor der ikke ikke er blevet undersøgt for jordforureninger siden advarslen i 2014. 

 

Tags: PFOS, PFAS

Like eller del denne artikel