"Jeg synes, det er en utrolig spændende melding, der er kommet fra den amerikanske regering, og det skal vi selvfølgelig kigge på," siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen kalder Bidens forslag om at ophæve vaccine-patenter "utrolig spændende"

Onsdag aften kom Joe Bidens administration med en opsigtsvækkende melding: Den støtter et forslag om at ophæve patenter på coronavacciner under pandemien. Målet er at sætte skub i vaccinationsprogrammerne i hårdt ramte udviklingslande, som ikke kan skaffe vacciner nok til borgerne. Statsminister Mette Frederiksen kalder Bidens forslag "utrolig spændende".

Forslaget kom oprindeligt fra en gruppe udviklingslande med Sydafrika og Indien i front i oktober 2020, og siden er det bakket op af blandt andet af Verdenshandelsorganisationen (WTO) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Efter Bidens melding - som kom via USAs handelsrepræsentant, Katherine Tai - fulgte EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen op torsdag med beskeden om, at EU er parat til at gå ind i diskussionen.

Det samme erklærer nu den danske regering, der ellers tidligere har kaldt spørgsmålet om patenter for "vanskeligt", skriver DR.

"Jeg synes, det er en utrolig spændende melding, der er kommet fra den amerikanske regering, og det skal vi selvfølgelig kigge på," siger Mette Frederiksen ifølge DR. "Indtil videre har der ikke være stor global konsensus om at gå af patentvejen, men for mig er det målet, der er det vigtige, og dét er, at alle bliver vaccineret. Midlerne vil jeg altid være med til at diskutere," siger Mette Frederiksen.

Allerede i januar foreslog Enhedslisten og SF, at man ophævede patenterne. Regeringen var imidlertid skeptisk.

"Det, der gør patentspørgsmålet vanskeligt, er, at vi risikerer at vinde noget på den korte bane, men tabe noget på den lange bane. Det er private virksomheder, der har evnet at skabe og udvikle en vaccine på kort tid," har Mette Frederiksen tidligere sagt.

Efter Biden-regeringens melding onsdag aften faldt kurserne for en lang række medicinalselskaber på aktiemarkederne. Når der skabes usikkerhed om, hvorvidt et firma har eneret til sit eget produkt, så falder dens værdi.

Lægemiddelindustriforeningen LiF mener heller ikke, at en ophævelse af vaccine-patenter er ikke den rigtige vej at gå.

”Der er ingen tvivl om, at vi har en forpligtigelse til at gøre alt, hvad vi kan, for hurtigst muligt at få vaccineret borgerne i de lande, der lige nu oplever store udbrud af covid-19. Men ophævelse af patenterne på vaccinerne vil ikke med ét løse alle udfordringer, da det kræver know-how, ekspertise og de rigtige kompetencer og faciliteter at producere vaccinerne," siger Henrik Vestergaard, viceadm. direktør i Lif.

“Derimod risikerer man, at råmaterialer, der allerede er meget efterspurgte, bliver opkøbt af fabrikker, der ikke har de nødvendige kompetencer til at producere vacciner på sikker og godkendt vis. Det åbner lige pludselig en dør til usikre og forfalskede vacciner, og det må ganske enkelt ikke ske,” lyder en af bekymringerne fra Henrik Vestergaard.

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel