”Heldigvis står vi et godt sted med fortsat lave smittetal og få indlagte. Samtidig har snart hver fjerde dansker påbegyndt vaccination, og der er masser af danskere, der lader sig teste regelmæssigt. Derfor kan vi nu åbne for flere af de aktiviteter, mange danskere savner,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Overblik over ny genåbningsplan: Ja til skolebørn, nej til sommerens store festivaler

Børn kommer tilbage i skole hver dag, 30-minuttersreglen på restauranterne droppes, indendørs idræt og fitnesscentre genåbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas - men sommerens store festivaler bliver umulige at afholde. Det bliver bl.a. konsekvenserne af den aftale, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om natten til tirsdag. 

Aftalen blev præsenteret i Justitsministeriet kort før klokken 03.00 efter mere end ni timers forhandlinger.

Regeringen blev sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet enige om at åbne yderligere som led i den gradvise genåbning af Danmark. Partierne er bl.a. enige om, at alle børn og unge skal hurtigt tilbage i skolerne, ligesom der åbnes for konferencer, spillesteder, teatre, biografer mv. Der er ligeledes aftalt en plan for afholdelse af større forsamlinger og arrangementer.

”Heldigvis står vi et godt sted med fortsat lave smittetal og få indlagte. Samtidig har snart hver fjerde dansker påbegyndt vaccination, og der er masser af danskere, der lader sig teste regelmæssigt. Derfor kan vi nu åbne for flere af de aktiviteter, mange danskere savner,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Den nye aftale udmønter den allerede aftalte genåbning på torsdag 6. maj 2021 af konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter, samt af indendørs idræt for personer over 18 år.

Der åbnes derudover for fitnesscentre, og kravet om forudgående bordbestilling ved indendørsservering (den såkaldte 30-minuttersregel) afskaffes. Samtidig må serveringssteder mv. holde åbent efter kl. 23 for særlige private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen.

Desuden indebærer aftalen, at flere børn og unge kan komme fysisk tilbage i skole. Bl.a. åbnes den 6. maj for 100 pct. fremmøde for 5.-8. klasse i grundskolen, elever på erhvervsuddannelser og for afgangselever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser nationalt. Pr. 21. maj 2021 åbnes for 100 pct. fremmøde for de resterende elever på ungdoms- og voksenuddannelser og 50 pct. fremmøde for studerende på videregående uddannelser.

Festivaler aflyser på stribe

Der er ligeledes enighed om, at større forsamlinger og arrangementer kan afholdes efter en plan, der tager udgangspunkt i de ordninger, der er anbefalet af Ekspertgruppen om afholdelse af større forsamlinger og arrangementer. På intet tidspunkt i løbet af sommeren bliver der dog åbnet for så store forsamlinger, som der er under de store festivaler. Frem til 1. august må der højest være samlet 2.000 deltagere. Efter 1. august 5.000. Ved udendørs arrangementer for et stående publikum er der også krav om coronapas og andre krav om blandt andet sundhedsplaner og afstand.

Med de krav ser det nærmest umuligt ud for arrangørerne af de helt store festivaler at kunne gennemføre deres arrangementer. Denne morgen aflyser de store festivaler da også på stribe efter at have hørt aftalen: Roskilde Festival, Northside, Tinderbox, Jelling Musikfestival, Heartland Festival, Herning Rocker, Copenhell, Vilde Vulkaner, Kløften Festival, Thy Rock, Nibe Festival, Vig Festival, Langelandsfestival, Musik i Lejet og Ringsted Festival. Smukfest aflyser også, men undersøger mulighederne for at holde alternativt arrangement. 

Aarhus Festuge meddeler, at den fortsætter planlægningen.

Genåbningsplanen indeholder ingen planer for åbning af nattelivet. Der er enighed om, at myndighederne senest midt i juni skal udarbejde en plan for, hvornår nattelivet eller dele heraf kan genåbne.

 

 

Ændringer torsdag 6. maj:

 • Alle elever i folkeskolen kan vende tilbage på fuld tid.
 • Alle afgangselever på ungdoms- og voksenuddannelser og erhvervsuddannelserne i hele landet kan vende tilbage på fuld tid.
 • 30 pct. fysisk fremmøde for studerende på videregående uddannelser i  hovedstadsområdet.
 • 30-minutters-reglen om bordbestilling på barer og restauranter fjernes
 • Serveringssteder må holde åbent efter klokken 23.00 for særlige private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden.
 • Kravet om, at private fester slutter senest klokken 23.00, fjernes.
 • Indendørs idræt- og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas. Dog åbnes alene for ikke-kontaktsport for personer over 18 år og under 70 år.
 • Der åbnes for al idræt for børn og unge under 18 år samt personer over 70 år med coronapas.
 • Spillesteder, teatre og biografer genåbner med krav om coronapas og op til 2000 tilskuere i sektioner à 500.
 • Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med coronapas og op til 1.000 deltagere i sektioner á 500, hvor deltagerne i det væsentlige er siddende.
 • Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs.

Ændringer fredag 21. maj:

 • Alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser kan møde med 100 procent fysisk fremmøde.
 • Elever på videregående uddannelser kan komme tilbage på halv tid.
 • Gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser. Det skal der dog først udarbejdes en plan for. 

Kilde: Justitsministeriet

 

Like eller del denne artikel