Man kender ikke den langvarige effekt af Zolgensma, og det kan spille ind i prisforhandlingerne, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Medicinrådet sender middel til 10 millioner kroner til prisforhandling

Medicinrådet vedtog onsdag den kliniske merværdi for behandlingen Zolgensma (Onasemnogene abeparvovec) til den farlige muskelsvindsygdom Spinal muskelatrofi (SMA) og godkendte den sundhedsøkonomiske model for den videre vurdering. Dermed kan prisforhandlingerne om det kun andet lægemiddel på markedet til den invaliderende sygdom indledes. 

Zolgensma vil blive vurderet op mod Spinraza (nusinersen), som har været anbefalet SMA-behandling siden 2018, og Medicinrådet vurderer de to lægemidler til at have samme kliniske merværdi med forskellige styrker og ulemper. 

Zolgensma er en engangsbehandling, hvilket skåner patienterne for generne ved de gentagne behandlinger ved injektion direkte i rygsøjlen, som man får ved behandling med Spinraza. Til gengæld kender man ikke den langvarige effekt af Zolgensma, og det kan også spille ind i prisforhandlingerne omkring lægemidlet, som har en rekordhøj listepris per injektion, fortæller patientrepræsentant i Medicinrådet, Leif Vestergaard Pedersen. 

Der har tidligere været en listepris på 14 millioner kroner fremme, men ifølge Medicin.dk er listeprisen nu sat til 9.999.999,95 kr. - eller 10 millioner kroner. Traditionen tro vil prisen dog kunne forhandles væsentligt ned, og firmaet vil give en hemmelig rabat.

“Vi kender prisen på Spinraza og ved, at den alt andet lige vil falde, om ikke andet så fordi patentet udløber inden for en overskuelig tidshorisont. Vi vil forhandle en pris for Zolgensma, men da vi ikke kender langtidsvirkningen, vil der være en usikkerhed om, hvorvidt man kan forudse de samlede omkostninger af behandlingen,” siger Leif Vestergaard Pedersen.

 

Relaterede artikler

Tags: zolgensma, genterapi

Like eller del denne artikel