"Vaccinen er vores supervåben mod covid-19, og derfor har vi brug for at sikre, at der bliver produceret flere vacciner globalt, men i vores øjne også her i Danmark," siger Mette Frederiksen.

Stærk kritik af regeringens timing af dansk vaccineproduktion

Fra flere sider rejses der nu stærk kritik af timingen af statsminister Mette Frederiksens (Soc.) planer om dansk vaccineproduktion. Regeringen burde have handlet tidligere, lyder kritikken - bl.a. blev et tilbud i september 2020 fra dansk virksomhed om vaccineproduktion ignoreret.

Mette Frederiksen har overfor DR udtalt, at det er regeringens ønske at sikre en dansk produktion af covid-19-vaccine, så et eventuelt behov for at genopfriske vaccinen og immuniteten i befolkningen kan det ske hurtigere og mere effektivt. 

”Der er ingen, som endnu ved i hvor lang tid og hvor ofte, vi har brug for at vaccinere. Det, vi til gengæld ved, er, at vaccinen er vores supervåben mod covid-19, og derfor har vi brug for at sikre, at der bliver produceret flere vacciner globalt, men i vores øjne også her i Danmark," siger hun til DR. 

”Vores tanke er at sikre en produktion i Danmark, der giver sikkerhed for forsyninger herhjemme, men som også bliver en aktiv spille på den europæiske og globale scene.”

Det er dog sent at få denne idé, da regeringen har haft flere muligheder for at gribe denne mulighed tidligere, konstaterer flere. 

Fra politisk side lyder det fra Bertel Haarder (V) på Facebook

”Godt, at statsministeren nu vil have dansk vaccineproduktion. Tak! Bedre sent end aldrig. Men hvorfor har Sundhedsministeriet så sinket Bavarian Nordics vaccineproduktion i 8 måneder og først nu indledt et samarbejde? Samtidig med, at hun i TV2 kalder sin beslutning “rettidig omhu”!! - Og hvad skulle hun i Israel, som i modsætning til Danmark ikke har vaccineproduktion? Og var det klogt at forhindre EU i at bruge langt flere penge på vacciner?” 

Sundhedsminister reagerede ikke på tilbud om hjælp

Samtidig har Ekstra Bladet fået indsigt i breve, der viser, at selskabet AJ Vaccines, som købte Statens Serum Instituts vaccineproduktionsfabrik på Amager i 2016, tilbød sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc) assistance i forhold til vaccineproduktion allerede i september 2020 – uden at ministeren reagerede på henvendelsen. 

I begyndelsen af januar 2021 skrev selskabet så igen uden at få svar, og i slutningen af januar skrev selskabet så direkte til Statsministeriet. Et par dage senere kom der svar fra Mette Frederiksen. Og så blev selskabet inviteret til møde med Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsministeriet nogle dage senere.

”Meningen med salget af AJ Vaccines var netop det her offentlig-private samarbejde, som statsministeren vil have. Det ligger i København. Det har ligget der i evigheder. Der er en dansk direktør, og de har produceret fremragende vacciner førhen,” siger Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi ved Rigshospitalet. Han er desuden regionsrådsmedlem for Liberal Alliance i Region Hovedstaden.

”År 2022 er et urealistisk mål”

Lægemiddelindustriforeningen ser positivt på statsministerens ambitioner, men foreningens koncernchef Ida Sofie Jensen vurderer samtidig, at det er urealistisk at nå det i 2022. På foreningens hjemmeside udtaler Ida Sofie Jensen:

”mRNA-vaccineproduktion er meget komplekst. Produktionen kræver mere end 280 ingredienser fra 86 underleverandører i 19 lande, og der skal nogle helt specifikke kompetencer – højtuddannede og særligt specialiserede medarbejdere – til. Produktion af mRNA-vacciner er et stort setup, og der er allerede en enorm global produktion i gang. Derfor er der også en kolossal efterspørgsel på netop kompetencer, teknologi og råvarer på dette område, og derfor vil det muligvis være svært overhovedet at få til Danmark. Men vi skal aldrig sige aldrig – meget, som vi ikke kunne have forestillet os tidligere, har kunnet lade sig gøre under covid-19-pandemien.”

Professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, Camilla Foged, forudser også udfordringer ved at etablere en dansk produktion af covid-19-vacciner. Hun udtaler til DR.dk:

”Udfordringerne er at få de vaccineproodukterende firmaer til at gå med til en licensaftale. De skal jo lære en virksomhed i Danmark op, og spørgsmålet er, om de er interesserede i det i stedet for selv at sætte deres produktion op i Danmark eller et andet sted.”

”Og det er en kæmpestor investering at sætte denne her produktion op, så man skal producere ret mange doser før, det kan betale sig.”

Camilla Foged kalder dog også idéen "interessant" og er ikke afvisende over for, at det kan lade sig gøre.

”Vi kan rigtig meget i Danmark i forhold til komplicerede lægemidler. Vi har en masse at byde ind med i forhold til en produktion. Hvorfor skulle det ikke være os?.”

 

 

Hvad er regeringens forslag? 

  • Planen er en privatejet fabrik, der gennem et offentligt udbud kan producere vacciner til staten. Et udbud, der kan vindes af en dansk såvel som udenlandsk virksomhed. 
  • Produktionen skal centraliseres om mRNA-teknologien.
  • Hvor mange skattekroner, regeringen er villig til at kaste efter en dansk vaccineproduktion, ønsker statsministeren ikke at blive konkret omkring. Omfanget af vaccineproduktioner og længden på aftalen er heller ikke klar på nuværende tidspunkt.
  • Regeringen vil de kommende uger "gå i dialog med markedet" om mulighederne for en dansk vaccinefabrik. Derefter vil den skulle hente opbakning i Folketinget, før der kan blive tale om et egentligt udbud.

Kilde: TV2.dk

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel