Søren Brostrøm forventer at komme med en melding om Johnson & Johnson-vaccinens fremtid i Danmark i næste uge.

Sundhedsstyrelsen afgør vaccines fremtid i næste uge - vaccinationsplan kan skubbes hen mod efteråret

Den danske befolkning vil formentlig først være færdigvaccineret mod covid-19 med udgangen af august, hvis Johnson & Johnson-vaccinen tages ud af vaccinationsprogrammet på grund af risiko for en ny livsfarlig blodprop-sygdom.

Det viser en foreløbig beregning fra Sundhedsstyrelsen, som Politiken har set.

Danmark har købt 8,2 millioner doser af Johnson & Johnsons vaccine, som kun kræver et enkelt stik for at være effektiv. Droppes Johnson & Johnsons vaccine også, vil det deraf påvirke tidsplanen for hvornår, at alle voksne danskere er vaccinerede, med adskillige uger. De eneste to vacciner, der bruges i dag, er vaccinerne fra Pfizer/BioNtech og Moderna. 

Vaccinationsplanen for alle under 55 år vil blive skubbet, fremgår det af Politikens oplysninger. 50-54-årige vil blive inviteret fra uge 20 og være færdigvaccineret i uge 27, 16-19 årige og 45-49-årige vil blive inviteret fra uge 22 og være færdigvaccineret i uge 29, 20-24-årige og 40-44-årige vil blive inviteret fra uge 24 og være færdigvaccineret i uge 31, 25-29-årige og 35-39-årige vil blive inviteret fra uge 26 og være færdigvaccineret i uge 33, og 30-34 årige vil blive inviteret fra uge 28 og være færdigvaccineret i uge 34. Uge 34 slutter 29. august. 

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) offentliggjorde tirsdag bivirkningskomiteens anbefalinger om sikkerheden ved covid-vaccinen fra Janssen (Johnson & Johnson). Konklusionen var, at vaccinen muligvis kan give sjældne, men alvorlige bivirkninger som dem, der er set ved AstraZeneca-vaccinen, men at EMA anbefaler vaccinen, da fordelene er større end risikoen for bivirkninger. EMA kan på nuværende tidspunkt ikke vurdere, om Johnson & Johnsons vaccine giver flere eller færre sjældne bivirkninger end vaccinen fra AstraZeneca.

Vurderingen fra EMA vil nu indgå i Sundhedsstyrelsens overvejelser om at tage vaccinen i brug i det danske vaccinationsprogram, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse onsdag.

De amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA og sundhedsmyndigheder CDC stoppede for en uge siden brugen af vaccinen fra Johnson & Johnson. FDA og CDC er i fuld gang med at undersøge vaccinen og tilfældene nærmere og afgøre, om brugen af vaccinen skal genoptages. En beslutning forventes inden weekenden. 

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, siger:

”Da producenten anbefalede, at landene ventede med at ibrugtage Janssen-vaccinen, så fulgte vi selvfølgelig det i Danmark. Nu har vi så fået EMA´s vurdering af, at der også for denne vaccine er en sammenhæng med det sjældne VITT-syndrom med alvorlige blodpropper. Før vi kan tage endelig stilling til, om vi kan tage vaccinen i brug i Danmark, og om vi skal have særlige forholdsregler og målgrupper, så skal vi have set nærmere på dokumentationen fra EMA og fra de amerikanske lægemiddel- og sundhedsmyndigheder. Og så vil vi drøfte det med vores ekspertgruppe, som vi også vil bede pege på, om der er behov for, at vi laver yderligere videnskabelige undersøgelser i Danmark i forbindelse med en eventuel ibrugtagning af Janssen-vaccinen.” 

Sundhedsstyrelsen forventer at kunne komme med en udmelding vedr. Janssen-vaccinen i løbet af næste uge.

Johnson & Johnson satte for en uges tid siden frivilligt udrulningen af vaccinen på pause i Europa, men sætter nu efter EMA´s anbefaling gang i udrulningen igen og anbefaler, at vaccinen tages i brug. 

Like eller del denne artikel