Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ishøj får lov til at åbne i morgen

Fra i morgen onsdag kan børn i Ishøj Kommune komme i skole for første gang siden december. Kommunen kan nemlig få lov til at åbne før tid.

Det skriver formand for kommunens social- og sundhedsudvalg, Merete Amdisen (Soc.), på Facebook.

"Ved fælles indsats har vi omsider fået smitten så langt ned, at skoler, SFO’er og fritids og foreningsliv kan genåbne på samme vilkår som i resten af Hovedstaden - allerede fra i morgen! En hel dag før forventet," skriver hun.

Det var ventet, at Ishøj på torsdag kunne få lov til at åbne - da ville kommunen nemlig have opfyldt kravene til genåbning, idet den så i en uge i træk ville have haft en såkaldt testkorrigeret incidens på under 200.

Modellen for hurtige lokale nedlukninger af enten en kommune eller et sogn baseret på automatik blev besluttet af et bredt, politisk flertal i Folketinget 22. marts. den var en del af genåbningsplanen.

Den model har Ishøj som den eneste kommune i landet - indtil videre - været ramt af. Modellen siger, at når incidensen i en kommune overstiger 200 (testkorrigeret) coronasmittede pr. 100.000 borgere indenfor en uge, så skal der lukkes for alle skoler og for kultur-, idræts- og fritidslivet i kommunen. Også liberale erhverv som frisører skal lukke.

At incidensen skal være testkorrigeret betyder, at incidensen korrigeres nedad, hvis mere end 1,7 procent af befolkningen i en kommune testes pr. dag, og det bliver der i øjeblikket i Ishøj. Her tester man meget og finder derfor naturligt nok flere smittede. Er testaktiviteten lavere end 1,7 procent af befolkningen i en kommune per dag, bliver den justerede incidens i kommunen højere.

Den automatiske nedlukning af Ishøj Kommune skete 12. april, men allerede inden den trådte i kraft, var kommunens skoler lukket ned efter statsligt påbud, så skolerne i Ishøj har altså været lukket siden december.

For to uger siden var Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, bange for, at eleverne på kommunens skoler først ville komme tilbage i skole efter sommerferien. Men nu sker det altså onsdag.

Den seneste uge har modellen for automatisk nedlukning været udsat for hård kritik.Kritikere har bl.a. anført, at nedlukning vil ramme ekstra hårdt i kommuner med mange udsatte børn, da det tit er de samme kommuner, der har de højeste smittetal. Der har også været frustration og kritik af den del af modellen, som handler om nedlukning på sogneniveau. I Herning måtte Den Kristne Friskole f.eks. lukke, fordi den befinder sig i et sogn med høje smittetal. Også selv om der ikke var en eneste smittet på skolen. De smittede i sognet kommer overvejende fra et beboelsesområde, hvor børnene går i skole i et andet, ikke-lukket sogn.

Del artikler