Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Vaccinerede slipper for regelmæssige test

Sundhedsstyrelsen lemper nu på udvalgte smitteforebyggende anbefalinger for folk, som er vaccinerede.

Nye studier viser, at risikoen for at smitte videre som vaccineret og uden symptomer er meget lille. Det betyder, at det ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv ikke længere er nødvendigt at lade sig teste regelmæssigt, når man er færdigvaccineret, skriver Sundhedsstyrelsen mandag eftermiddag.

”Risikoen for at smitte videre, når man er vaccineret og ikke har symptomer på covid-19, er meget lille. Derfor anbefaler vi nu, at man som vaccineret ikke længere behøver at lade sig teste regelmæssigt, når man ikke har symptomer. Det vil give en stor lettelse for den enkelte ikke længere at skulle bruge tid og energi på at lade sig teste for eksempel to gange om ugen,” siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst.

En anden gruppe, der har fået gavn af vaccinerne, er personer i øget risiko. Mange af dem er nu blevet vaccinerede, og dermed er deres risiko for at blive alvorligt syge af covid-19 betydeligt nedsat. Derfor forsvinder behovet for de særlige forholdsregler, som hidtil har været anbefalet - for eksempel om ekstra afstand. Personer i særlig risiko, som er færdigvaccinerede, kan derfor nu deltage i aktiviteter med flere personer, for eksempel gå til fritidsaktiviteter, benytte offentlig transport og handle, uden at begrænse det til tidspunkter uden for myldretiden. Som udgangspunkt kan de også gå på arbejde som sædvanligt, uden behov for omplacering.

”Mange personer, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med covid-19, har det seneste år levet med flere forholdsregler end resten af befolkningen. Det har haft store konsekvenser for deres familieliv, sociale relationer og arbejdet. Der er ingen tvivl om, at det har stor betydning for den enkelte, at de nu kan deltage mere normalt i dagligdagsaktiviteter. De skal ikke længere være bekymrede for at blive alvorligt syge eller indlagt på sygehus,” siger Helene Bilsted Probst.

18,4 procent af befolkningen (1.073.132 personer) har fået første dosis af en vaccine mod covid-19, og 8,6 procent af befolkningen (504.640 personer) har også fået 2. dosis og er fuldt vaccinerede. Kun personer over 16 år tilbydes vaccinen, og af dem alle danskere over 16 år (4,8 millioner) har 22 procent nu fået første stik. 

Anbefalingerne kan læses her.

Vil du se, hvor langt vaccineringen er kommet i de forskellige aldersgrupper? Så læs her

 

Anbefalinger til alle personer, der er færdigvaccinerede

  • Du kan være sammen med andre færdigvaccinerede uden at holde afstand eller bruge mundbind
  • Du kan være sammen med familie eller nære venner som ikke er vaccineret uden at holde afstand eller bruge mundbind, hvis de ikke er i øget risiko for et alvorligt forløb vedcovid-19
  • Hvis du er ’nær kontakt’ til en, der er smittet, behøver du ikke gå i selvisolation
  • Hvis du er vaccineret, behøver du ikke blive testet regelmæssigt

Anbefalinger til vaccinerede personer i øget risiko

  • Du kan opføre dig som andre vaccinerede og du behøver ikke tage særlige forholdsregler fx bruge mundbind i private sammenhænge
  • Du kan deltage i aktiviteter med flere personer, f.eks. gå til fritidsaktiviteter
  • Du kan benytte offentlig transport og handle, uden at begrænse det til tidspunkter uden for myldretiden
  • Du kan som udgangspunkt gå på arbejde, som du plejer og du behøver ikke blive omplaceret
  • Pårørende til personer i øget risiko skal heller ikke omplaceres hvis personen i øget risiko, eller den pårørende, er færdigvaccineret
    Kilde: Sundhedsstyrelsen

Tags: corona

Del artikler