Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Thomas Senderovitz udgiver bog om covid-vacciner

BØGER. Den netop afgåede direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz, sammenligner i ny bog den historisk hurtige udvikling af vaccinerne mod covid-19 med vor tids månelanding.

I december 2019 brød en ukendt epidemi ud i den kinesiske millionby Wuhan, og få måneder senere erklærede WHO covid-19 for en pandemi. Et globalt kapløb af hidtil usete dimensioner om at finde en vaccine gik i gang.

Aldrig er en vaccine blevet udviklet og godkendt så hurtigt, og 27. december 2020 blev den første dansker vaccineret.  

Thomas Senderovitz har fra begyndelsen været helt tæt på udviklingen af vaccinen, og i hans kommende bog, som udkommer 3. maj "Kapløbet om vaccinen", tager han læseren med ind i kulisserne omkring vaccineudviklingen og klæder læseren på til at forstå kompleksiteten i sådan en udviklingsproces, fremgår det af en pressemeddelelse fra hans forlag, Strandberg Publishing, der fortsætter:

”Udviklingen af en vaccine mod covid-19 handler både om forskning, politik og økonomi i international skala. Kapløbet om vaccinen er fortællingen om kapløbet for at genåbne samfundene, undgå massiv overdødelighed og økonomisk ruin globalt. Det er et kapløb mellem firmaer og mellem verdensdele om at sikre sig adgang til vaccinerne. Thomas Senderovitz fortæller om den svære balance mellem hastighed og sikkerhed, mellem hensyn til samfundets genåbning, sygdomsbekæmpelse og sikkerhed af vaccinerne. Han beskriver den videnskabelige og faglige opgave med at bedømme vaccinerne og fortæller om planlægning og eksekvering af udrulningen af vaccinationen i Danmark.”

Thomas Senderovitz skriver desuden om forhandlingerne i EU og perspektiver til USA, Kina og Rusland, og forklarer, hvordan vaccinen blev udviklet og godkendt i et ekstraordinært højt tempo med fuld fokus på sikkerhed i EU. Ligesom han perspektiverer, hvorfor EU i nogles øjne kom sidst med vaccinerne, og hvordan forhandlinger om priser og leverancer med forskellige leverandører gik for sig.

”Ingen var forberedte på corona-pandemien. Ingen lande havde planer for sådan en krise. Vel har vi beredskabsplaner, og vel afholdes der regelmæssigt katastrofeøvelser, men en så massiv og langvarig sundhedskrise var ingen beredt på. EU havde ikke – og har fortsat ikke – en infrastruktur eller et budget, der tillader hurtig reaktion mod så massiv en udfordring. Og det var en af årsagerne til, at man i foråret 2020 ikke handlede straks med en stor, fælles indsats. EU var ganske enkelt slet ikke forberedt på så massiv en sundhedskrise, som ville kræve fælles aktion. Det er man så blevet nu!” vurderer Thomas Senderovitz, der også kommer med sit bud på, hvor vi er med covid-vacciner om to år, og hvordan man kan rammesætte udviklingen af vacciner, så det bliver mere attraktivt for medicinalindustrien at arbejde med udvikling af vacciner.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har skrevet forord til bogen, der er udgivet med støtte fra Carlsbergfondet.

 

Fakta om Thomas Senderovitz

Thomas Senderovitz er uddannet læge fra Københavns Universitet. Efter nogle år som klinisk arbejdende læge begyndte han en international karriere med udvikling af lægemidler.

Efter 17 år i industrien blev han direktør i Lægemiddelstyrelsen, hvor han de seneste fem år har haft det øverste ansvar for godkendelse og overvågning af lægemidler.

Desuden var han formand for de europæiske lægemiddelstyrelsers direktørkreds og medlem af det europæiske lægemiddelagentur EMAs bestyrelse.

I begyndelsen af marts i år sagde han op til fordel for nye udfordringer som Senior Vice President i Novo Nordisk med ansvar for Data Science. 

Tags: corona, coronavaccine

Del artikler