Orkla Care A/S trækker nu de to produkter tilbage.

3 døde - HUSK naturlægemiddel kædet sammen med alvorligt salmonellaudbrud

33 er blevet syge, 19 indlagt og tre er døde: HUSK naturlægemiddel kædet sammen med alvorligt salmonellaudbrud i Danmark.

Der er fundet salmonella i HUSK Psyllium-frøskaller.

Orkla Care A/S har tilbagekaldt flere produkter og myndighederne opfordrer nu kraftigt folk til at tjekke, om de ligger inde med nogle af de ramte HUSK produkter.

I alt er 33 personer i alderen 2-92 år blevet påvist syge med den samme type salmonella. Flere er alvorligt ramt. 19 personer har indtil videre været indlagt, og tre personer, hvor man har påvist den pågældende salmonella, er døde.

”Det er et alvorligt og stort udbrud med mange syge og både indlagte og dødsfald. Derfor vil vi gerne opfordre alle, der har HUSK-produkter hjemme hos sig, til at tjekke, om de ligger inde med nogle af de ramte produkter”, siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut (SSI)

SSI har sammen med Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet undersøgt salmonella-udbruddet.

Fælles for de syge var, at de havde spist HUSK Psyllium-frøskaller, naturlægemiddel, kapsler”. En sammenligning med raske kontrolpersoner viste, at de syge i langt højere grad end kontrolpersonerne havde spist HUSK produkter.

Fødevarestyrelsen indhentede derfor produktet fra to patienters hjem og kunne påvise, at der var salmonella i det. Flere HUSK-produkter blev efterfølgende tilbagekaldt.

”Det er første gang, at vi har kunnet udpege et naturlægemiddel som årsag til et salmonellaudbrud. De, der tager det her produkt, er ofte folk, der i forvejen har maveproblemer. Jeg er derfor bekymret for, at salmonellainfektionen ikke bliver påvist, fordi personerne eller deres læge tror, at symptomerne på salmonellainfektionen stammer fra deres eksisterende maveproblemer”, siger Luise Müller.

 

Hvad skal man tjekke?

Man skal tjekke, om man ligger inde med:

Naturlægemiddel HUSK Psyllium-frøskaller, kapsler

eller

Kosttilskuddet HUSK Psyllium Mavebalance Basic, kapsler

Orkla Care A/S trækker nu de to produkter tilbage. Ønsker du refundering af et af de produkter, der er berørt af tilbagekaldelsen, kan du levere det tilbage i butikken, hvor det er købt.

 

Hvad skal du gøre, hvis du har spist et af produkterne?

Selvom man skulle have spist de pågældende HUSK Psyllium-frøskaller, naturlægemiddel, kapsler eller HUSK Psyllium Mavebalance kosttilskud, kapsler, anses risikoen for at man er smittet med salmonella, for lille.

Som oftest er symptomerne på salmonella milde og går over af sig selv. Hvis man får vedvarende symptomer eller har tvivlsspørgsmål, kan man henvende sig til sin egen læge.

 

 

 

Symptomer på salmonella

  • Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
  • Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger.
  • I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
  • Man bliver gerne syg 1/2 – 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Like eller del denne artikel