”Det er det eneste rigtige at gøre. Nu kan vi endelig se frem til at løse manglen på praktiserende læger til gavn for patienterne,” siger Camilla Noelle Rathcke.

Tjenestepligt for læger skrottes

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, at regeringens planer om en tjenestepligt for helt nyuddannede læger skal skrottes. Samtidig er det brede flertal enige om, at der skal indkaldes til forhandlinger for at løse manglen på praktiserende læger. 

Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Alternativet og løsgængere. Imod stemte Socialdemokratiet og Liberal Alliance, mens Nye Borgerlige stemte hverken for eller imod.

For 2,5 år siden kom Socialdemokratiet som oppositionsparti med et sundhedsudspil, der som noget nyt skulle tvinge alle unge læger til at arbejde et halvt år i et af de stadig flere områder af landet, der mangler praktiserende læger.

Denne tjenestepligt skulle være med til at løse løse lægemanglen i primærsektoren, og det mødte ikke overraskende massiv kritik fra bl.a. Lægeforeningen, Yngre Læger og Praktiserende Lægers Organisation, PLO. 

Derfor får flertalsbeslutningen da også en meget positiv modtagelse fra Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke.

”Det er det eneste rigtige at gøre. Nu kan vi endelig se frem til at løse manglen på praktiserende læger til gavn for patienterne,” siger hun.

”Det er godt nyt og viser, at vores pres har virket. Der er et presserende behov for at løse manglen på praktiserende læger, men en tjenestepligt for helt nyuddannede læger ville naturligvis ikke give patienterne en vedvarende løsning af høj kvalitet i form af deres egen praktiserende læge. Jeg forventer, at regeringen tager Folketingets udmelding om at droppe tjenestepligt til efterretning, og at der snart indkaldes til forhandlinger, så vi kan få rigtige løsninger på bordet til gavn for patienterne,” siger hun.

Hos Praktiserende Lægers Organisation peger formand Jørgen Skadborg på Lægeforeningens seks forslag til at løse lægemanglen.

”Dem håber jeg, at man vil hente inspiration fra. Først og fremmest er det vigtigt, at man øger antallet af hoveduddannelsespladser i almen medicin fra de nuværende 350 til 400 om året – det vil på længere sigt sikre, at vi har det nødvendige antal praktiserende læger i alle dele af landet. Tjenestepligt for helt nyuddannede læger er derimod ikke en løsning, der vil sikre, at flere patienter får deres egen læge. Jeg er derfor glad for, at et bredt flertal i Folketinget så klart tager afstand fra ideen om tjenestepligt,” siger Jørgen Skadborg.Fra Twitter

Like eller del denne artikel