Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

USA sætter Johnson & Johnson-vaccine på øjeblikkelig pause - og vaccinens udrulning i Europa udsættes

OPDATERET. USA sætter Johnson & Johnson-vaccine på øjeblikkelig pause, og Johnson & Johnson udsætter sin udrulning i Europa. Vaccinen fra Johnson & Johnson er den, som Danmark har bestilt flest af. 

De amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA og sundhedsmyndigheder CDC stopper brugen af Johnson & Johnsons en-dosis vaccine på alle federale vaccinationssteder og opfordrer alle stater til at gøre det samme. 

Det sker ifølge New York Times efter, at seks kvinder nu har fået den sjældne kombination af blodpropper og et lavt antal blodplader indenfor to uger efter, at de blev vaccinerede. De seks kvinder var alle i alderen 18-48 år. En af kvinderne er død, og en anden kvinde fra Nebraska er kommet på hospitalet i kritisk tilstand.

FDA og CDC vil nu undersøge vaccinen og tilfældene nærmere og afgøre, om brugen af vaccinen skal genoptages. 6,8 millioner amerikanere har indtil videre fået vaccinen fra Johnson & Johnson.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, er i øjeblikket ved at undersøge, om Johnson & Johnson-vaccinen kan have samme alvorlige bivirkning som AstraZeneca-vaccinen: At den i meget sjældne tilfælde kan give sygdomsbilledet kaldet HIT (Heparin-induceret trombocytopeni), som lægerne i forvejen kender som en sjælden bivirkning ved behandling med det blodfortyndende middel heparin.

Johnson & Johnsons vaccine svarer til designet i AstraZeneca-vaccinen. Men hvor AstraZeneca-vaccinen er baseret på forkølelsesvirus fra en abe, er Johnson & Johnsons vaccine baseret på forkølelsesvirus fra et menneske. Vaccinen træner immunsystemet i at genkende og bekæmpe coronavirussen.

Johnson & Johnson skriver i en kortfattet pressemeddelse tirsdag eftermiddag, at firmaet nu udsætter udrulningen i Europa og samarbejder tæt med myndigheder og eksperter, da brugernes sikkerhed er firmaets topprioritet. 

Danmark får ellers allerede i morgen, onsdag,  den første leverance af vaccinen fra Johnson & Johnson. Den første sending er på 38.400 doser, og der bliver lagt på frys, indtil situationen omkring vaccinerne er afklaret.

Danmarks vaccinationskalender kalkulerer fra 15. april med vacciner fra både AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Sundhedsstyrelsen direktør, Søren Brostrøm, siger til Ritzau, at det gør indtryk, at USA sætter Johnson & Johnson-vaccinen på pause. 

»Det er meget vigtigt for os, at vi får afdækket dokumentationsgrundlaget for alle vacciner, vi bruger imod covid-19, også Janssen-vaccinen (som er den fra Johnson & Johnson, red.). Det skal vi gøre, før vi fastlægger ibrugtagning i Danmark, for eksempel om vi har brug for yderligere dokumentation og videnskabelige undersøgelser, om der skal være særlige forholdsregler ved ibrugtagning, om den skal bruges til bestemte målgrupper«, siger Søren Brostrøm i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Vaccinen fra Johnson & Johnson er den, som Danmark har bestilt flest af. I alt er der ifølge Lægemiddelstyrelsens liste over vaccineaftaler indgået aftale om mulig levering af 8,2 millioner doser.

Vaccinen er allerede betinget godkendt af EMA. Det, der ligger til grund for den betingede godkendelse, er sikkerheds- og effektdata fra et dobbeltblindet lodtrækningsforsøg og placebokontrolleret fase 3-forsøg med vaccinen på ca. 44.000 forsøgsdeltagere – dvs. et forsøg, hvor man har trukket lod om, hvem der får vaccinen, og hvem der får placebo med lige mange i hver gruppe.

Effektiviteten blev målt på baggrund af over forsøgspersoner fra 18 år og opefter, der ikke havde tegn på tidligere infektion. Undersøgelsen viste, at vaccinen var 67 procent effektiv til forebyggelse af covid-19 to uger efter vaccination for alle aldersgrupper, der var inkluderet i undersøgelsen. Effektiviteten på 67 procent blev målt til det samme på tværs af køn, alder og etnicitet.

Johnson & Johnsons vaccine er udviklet af Janssen-Cilag, som er et datterselskab til Johnson & Johnson.

 

Tags: corona, coronavaccine

Del artikler