Professor Ali Salanti har stået i spidsen for udviklingen af den danske coronavaccine. Foto: Carlsbergfondet

Medie: Fejl i Lægemiddelstyrelsen stoppede støtte til dansk vaccine

Det var på baggrund af fejlagtig rådgivning fra Lægemiddelstyrelsen, at Sundhedsministeriet sidste sommer undlod at indgå en aftale om støtte og køb af den lovende danske coronavaccine, der er udviklet af forskere på Københavns Universitet.

Det fremgår af svar fra ministeriet og EU-Kommissionen til Information, skriver avisen.

Vaccinen med navn AdaptVac har i prækliniske data fremkaldt høje niveauer af neutraliserende antistoffer mod coronavirus og kan potentielt set give langvarig immunitet mod corona. Den afprøves lige nu på mennesker i Holland.

De nye oplysninger om fejlagtig rådgivning fra Lægemiddelstyrelsen vækker opsigt blandt sundhedsordførere og en ekspert, der alle retter en skarp kritik mod Lægemiddelstyrelsen.

Inden Adaptvac i slutningen af juli indgik et samarbejde med Bavarian Nordic, var Sundhedsministeriet på anbefaling af Lægemiddelstyrelsen ellers klar til at indgå en aftale med Adaptvac, som indebar støtte med cirka 75 millioner kroner (ti millioner euro).

Men i slutningen af juli indgik AdaptVac en licensaftale med medicinalselskabet Bavarian Nordic, og det fik Lægemiddelstyrelsen til at skrive til Sundhedsministeriet, at »vinduet for national aftale med AdaptVac« nu var »lukket«.

Men den faglige rådgivning fra styrelsen viser sig nu at være baseret på, hvad der ifølge EU-Kommissionen og Sundhedsministeriet er en fejlfortolkning af EU-aftalen.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, kalder overfor Information forløbet »helt horribelt«, og Martin Geertsen, sundhedsordfører for Venstre, kalder det "helt skandaløst".

Nikolai Brun, der er chef for medicinsk evaluering og biostatistik i Lægemiddelstyrelsen, siger, at EU-aftalen forbyder parallelle processer.

"Vi fortolkede det sådan - og det gør vi stadig - at i det øjeblik AdaptVac indgik en aftale med Bavarian Nordic, så var der tale om parallelle processer, fordi Bavarian Nordic var i kontakt med EU-Kommissionen. Og derfor var en national aftale om vaccinen ikke længere mulig,« siger han til Information.

 

 

 

Fakta om vaccinen

 

Udviklingen af vaccinen AdaptVac er foretaget af et forskerteam på Københavns Universitet i samarbejde med virksomhederne AdaptVac og ExpreS2ion Biotechnologies og Bavarian Nordic. Forskningsleder har været Ali Salanti, der er professor på institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet.

Vaccinekandidaten har vist sig effektiv mod covid-19 i prækliniske data. En enkelt dosis af vaccinen med adjuvant (et stof, der bruges til at øge effektiviteten eller styrken af ​vaccinen), men også en høj dosis uden adjuvant, gav antistoffer mod coronavirus på niveau med de niveauer, som smittede mennesker efterfølgende får. Men en dosis nummer to gav op til 50 gange større antistofniveauer. Det er hidtil uset høje immunrespons-niveauer.

Forsøg med mennesker er i gang med mennesker i Radhoud Medical Centre i Holland, hvor 42 hollændere vil få vaccinen i forskellige doseringer. 

Viser forsøget sig at give gode resultater, vil der skulle gennemføres et fase 3 studie med mange tusinde deltagere, og først derefter kan vaccinen godkendes af myndighederne. Vaccinen forvenes at være klar til registrering i slutningen af 2021 eller starten af 2022.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel