Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Børnelægers film til forældre er pædagogiske – bare ikke når det handler om corona

FILM. Hvornår kan som forældre til sygt barn med ro i sindet se tiden an, og hvornår skal man kontakte egen læge, akuttelefon, lægevagt eller måske ligefrem 112 er et svært ubehageligt dilemma, som de fleste forældre kender, og som danske børnelæger nu forsøger at råde bod på ved at udgive otte små film med gode råd under overskriften "Børnelægernes Børnetips".

Filmene handler, foruden en særlig film om covid-19 sygdom hos børn, om de symptomer, som optræder i 80 procent af al akut sygdom hos børn i alderen 6 måneder til 12 år, hvilket ifølge Børnelægernes Børnetips vil sige: Røde øjne, ondt i øret, opkast og diarré, ondt i maven, ondt i halsen, feber, vejrtrækningsbesvær og udslæt.

De korte instruktionsvideoer, som er producerede på dansk, engelsk og tyrkisk og supplerede med korte fakta ark, er placeret på en nyproduceret hjemmeside, børnelægernesbørnetips.dk, hvor forældre får et overblik over akutte symptomer og råd til, hvad de skal gøre, hvis barnet har disse mest almindelige symptomer på sygdom.

”Det vigtigste er, at vi kan hjælpe med at skabe tryghed hjemme hos familierne, når et barn bliver syg. Jeg synes, at der har manglet klar kommunikation i øjenhøjde, som er til at forstå, og som er en konkret hjælp til forældrene i en svær situation. Det kan Børnelægernes BørneTIPS. Det kan være stressende og kaotisk at tage på hospitalet med et barn, og ingen har interesse i, at børn kommer på hospitalet, medmindre det er nødvendigt,” forklarer Morten Schrøder, børnelæge på Rigshospitalet og en af initiativtagerne til Børnelægernes BørneTIPS, som børnelæger fra hele landet har bidraget til støttet af  blandt andre Akutberedskabet, Region Hovedstaden og TrygFonden. 

Det er således et større setup, der står bag skabelsen af Børnelægerens Børnetips, og de korte film er da rent faktisk også nogle fine små videoer, som hver især roligt, stilfærdigt og overskueligt fortæller, hvordan man skal holde øje med sit barn, hvad man kan gøre for at lette barnets gener, og ikke mindst ved hvilke symptomer man skal ringe til egen læge, vagtlæge, akuttelefon eller 112. Og har man i sin stress misset et godt råd under aflytning af videoen, er de vigtigste råd anført som særdeles overskuelige fakta ark ved siden af videoen. Om feber står der for eksempel:

”De fleste børn oplever at få feber. Feber er en temperatur på over eller lig 38 grader. Det er ikke en sygdom i sig selv at have feber, men et naturligt tegn på, at kroppen reagerer, som den skal, når man er syg. I langt de fleste tilfælde skyldes feberen en virusinfektion. F.eks. en forkølelse, influenza, luftvejs- eller maveinfektion, der går over af sig selv uden behandling med antibiotika (f.eks. penicillin).

Råd:

  • Hold øje med at du har en god kontakt til dit barn.
  • Sørg for at dit barn får rigeligt at drikke.
  • Giv gerne paracetamol (f.eks. panodil® junior, pinex®, arax® junior eller pamol®), hvis dit barn er utilpas. Følg anvisningen på pakken.
  • Vent et par timer og se, om det, du har gjort, virker.

Ring til din egen læge i dagtimerne. Herefter til vagtlæge eller akuttelefon, hvis dit barn er:

  • Under seks måneder.
  • Er slapt eller sløvt, har kraftige smerter, virker uroligt, forpint eller ikke vil bevæge sig.
  • Ikke drikker ret meget, og der går flere timer end normalt, hvor dit barn ikke tisser.
  • Har haft feber i mere end tre dage uden af få det bedre.
  • Eller hvis du bare synes, det går den forkerte vej, selvom du har prøvet rådene i denne vejledning.

Ring 112, hvis dit barn: 

  • Har kramper.
  • Får udslæt som ikke forsvinder, når man presser et glas mod huden.
  • Er stiv i nakken og ikke kan bøje hovedet fremover.
  • Er slapt og sløvt, og du har svært ved at komme i kontakt med dit barn. F.eks. hvis du ikke kan få øjenkontakt.

Kun den lille film om coronavirus er desværre helt anderledes og ikke halvt så grundig som de øvrige syv videoer og har ikke engang et af de ellers yderst værdifulde og pædagogiske faktaark tilknyttet. En sær disposition midt under en pandemi, hvor 21 procent af de danskere, der har været smittet siden marts 2020, har bestået af børn og unge - samtidigt med, at en procent af dem har været indlagt på hospital.

Den nedtonede facon at informere om coronavirus og covid-19 symptomer på hos børn giver fornemmelsen af, at videoen forsøger at overtale forældre til at forstå, at symptomerne formentligt er en almindelig virus, og at hvis de skulle være udtryk for smitning med corona, så er covid-19 i øvrigt er ufarligt for børn.

Begge ting er givetvis rigtigt i langt, langt de fleste tilfælde. Men det forsvarer ikke, at der ikke et eneste råd om, hvilke symptomer der kunne tyde på, at barnet måske alligevel trods alle ods er mere end almindeligt coronasløj. Ikke et ord er der om, at det kan være en god ide at holde et lille øje med, om barnet under eller i ugerne efter udvikler tegn på det multiinflammatoriske syndrom (MIS-C) og heller ikke et ord er der om eventuelt at kontakte egen læge. Ikke engang rådgivning om, hvordan man egentligt passer et coronasygt barn med eventuel feber, hoste og måske åndenød og samtidigt holder smitteafstand i den måske usmittede øvrige familie, har man fundet det nødvendigt at bidrage med.

At man har valgt at informere så overfladisk om covid-19 hos børn er rigtigt ærgerligt, for det trækker projektets troværdighed ned, at man ikke engang har ønsket at supplere med et informerende fakta ark på samme sobre måde, som man ellers har gjort i sammenhæng med de øvrige videoer. Og det kan  iøvrigt rejse en ubehagelig mistanke om, at projektets hovedformål ikke så meget er at skåne nervøse forældre for stressende ture til hospitalet, men måske primært er sat i søen for at holde flere børnefamilier væk fra lægevagt og akuttelefoner og dermed også ude af hospitalernes overbelastede børneafdelinger, hvor børn med i virkeligheden ufarlige symptomer fylder og tager tid fra de for få vagtsatte børnelæger. En tid som lægerne har brug for til at hjælpe børn, som er alvorligt syge.   

At forsøge at tage nye kommunikationsformer i brug, så forældre med lettere syge børn hurtigt kan få nogle brugbare og nemt forståelige råd, forekommer at være en oplagt god ide, og som sådan er Børnelægernes Børnetips lykkedes med en række symptomer.

Men kun fremtiden vil kunne vise, om filmene fungerer for brugerne, og om de mange beroligende råd vil kunne være med til at aflaste hospitalernes overbebyrdede børneafdelinger på den ønskede måde, altså sådan at det bliver de rigtige børn, der forbliver derhjemme - nemlig dem som bliver raske igen af sig selv og ikke de alvorligt syge børn, som kræver akut undersøgelse og behandling på et hospital. Indtil da kan man bedst håbe, at regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (Soc), forhåbentligt viser sig at få ret, når hun kalder projektet for ’fantastisk”, ”trygt” og ”menneskeligt”:

 ”Jeg er selv mor og ved, hvor utryg man kan føle sig, når ens barn bliver syg. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi hurtigt kunne beslutte at støtte det fremragende initiativ, som jeg er sikker på, vil være en stor hjælp i mange hjem fremover. Vi har et særligt ansvar overfor børn, og Børnelægernes BørneTIPS er en fantastisk nytænkning af, hvordan vi skaber et trygt og menneskeligt sundhedsvæsen. Og så vil jeg gerne give en særlig ros til de frivillige børnelæger, der har båret projektet frem,” siger formanden, som har sat penge i projektet fra dets spæde  begyndelse.

 

Tags: kultur

Del artikler