Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Israelsk vaccineekspert: Skepsis kan obstruere et vaccinationsprogram

Mens visse eksperter frygter, at en for lang sagsbehandling med Astra-Zeneca-vaccinen vil øge vaccineskepsis, udruller de israelske myndigheder vaccinerne med stor succes. Det handler om at kommunikere på en måde, der direkte griber fat i og udfordrer modstandernes skepsis og frygt, siger israelsk læge, som er med i den nationale vaccinekomite.

Udtalt vaccineskepsis kan underminere et helt vaccinationsprogram ved at spænde ben for, at befolkningen opnår flokimmunitet. Derfor nytter det ikke noget, at myndighederne lukker øjnene for den. Modstanden må bekæmpes offensivt, hvis vaccineprogrammet skal blive en succes. Sådan lyder det fra den israelske børnelæge David Greenberg, som ud over at være professor og leder af den pædiatriske enhed for infektionssygdomme ved Soroka Universitet også er medlem af Israels nationale vaccine- og infektionssygdomme-komite for det israelske sundhedsministerium.  

“I Israel har vi også en betydelig vaccine-skepsis omend i mindre målestok end den danske. Men vi har haft held med at få den minimeret ved at være meget offensiv i vores kommunikation med befolkningen og direkte forsøge at udfordre modstandernes frygt. Opgaven går i høj grad ud på at gribe fat i modstandernes fejlopfattelser af vaccinernes skadevirkninger og igen og igen kommunikere vaccinernes fordele og ulemper klart og faktabaseret ud til befolkningen. Det vil øge tilliden, som vil få et yderligere boost, når befolkningen ser, at strategien rent faktisk virker,” siger David Greenberg. Han pointerer, at den strategi har været kraftigt medvirkende til, at de israelske sundhedsmyndigheder på blot tre måneder har kunnet vaccinere mere end 70 pct. af den del af befolkningen, som kan modtage vaccinen - det vil sige alle over 16 år - samt 90 pct. af alle over 75 år.  

“Det, at vi har vaccineret så stor en del af befolkningen så hurtigt, har betydet, at vi ser en gigantisk reduktion af sygdommen i mere end 95 pct. af dem, som er vaccineret. Det er fantastisk - det er en bedre effekt end Pfizers egne data. Nu er der stort set ingen, der ankommer syge til hospitalet. Og dem, der nu ankommer til hospitalet, er stort set kun dem, der ikke er blevet vaccineret - typisk dem mellem 30-40 år,” siger han. 

Den israelske vaccineplan for covid-19-pandemien trækker bl.a. på erfaringer fra myndighedernes håndtering af et udbrud af den frygtede virussygdom polio for syv år siden. Dengang iværksatte myndighederne prompte et massivt vaccinationsprogram og isolerede en stribe byer, samtidigt med, at sundhedsministeren og alle relevante specialister gik frem i medierne og forklarede, hvorfor det var nødvendigt at gå så voldsomt til værks. De borgere, der frygtede vaccinen, blev opfordret til at blive vaccineret alligevel af hensyn til folkets ve og vel. Flere studier har efterfølgende dokumenteret, at denne altruisme var en af hovedårsagerne til, at vaccinationsprogrammet blev en succes. 

At israelerne er gode til at udvise ‘samfundssind’ afspejler sig også i landets børnevaccinationsprogram, der har samme høje tilslutning som i Danmark, men som ud over de vaccinationer, vi har herhjemme, også dækker skoldkopper, rotavirus, hepatitis B og influenza. 

“Danmark er ikke det eneste land, der lider under modstand mod vacciner. Jeg ser en stor skepsis i andre lande som f.eks. Rusland, Rumænien, Polen - og det gælder både vacciner mod covid-19 og vacciner i de pågældende landes børnevaccinationsprogram. Hvis du har en modstand mod én vaccine, går modstanden igen. Den eneste måde at komme det til livs er ved at prøve at fortrænge disse menneskers fordomme med fakta,” siger han. 

Covid-19-vaccinationen af den israelske befolkning har hidtil været en succes. Helt i mål når den dog først, når også børnene er vaccineret. Og det vil være en afgørende milepæl, da børnene agerer smittespredere.

“Vi afventer at se Pfizers resultater på vaccination af børn mellem 12 og 15 år - hvis de er gode som forventet, så er det planen at udvide vaccinationerne til også at omfatte denne del af befolkningen. Forhåbentlig bliver det på sigt også muligt at vaccinere børn, der er yngre end 12 år. Det er i hvert fald det, vi stiler efter. For selvom børnene ikke bliver syge, så er det dem, der er motoren i cirkulationen af virus - hovedsageligt skolebørn. Ellers er der fare for, at virus vil blive ved med at cirkulere i den yngre del af befolkningen, og så kommer vaccinationsprogrammet ikke til at virke,” siger han. 

Sundhedspolitisk Tidsskrift: Har I nogen idé om hvor vidt der bliver behov for at vaccinere hvert år eller flere gange årligt? 

“Nej, det kan vi endnu ikke sige. Men vi kan se, at smitten er styrtdykket, siden vi begyndte at vaccinere 20. december 2020. Men da vi nøje monitorerer borgernes testsvar, kan vi holde øje med, om smitten pludselig atter stiger og så agere derefter,” siger David Greenberg.

 

Tags: corona, coronavaccine

Del artikler