“Medicinrådet vurdering af Luxturna bliver kaldt en ‘slingrekurs’. Hvis man ser på den sag med Luxturna, så er det ikke et billede, jeg helt kan genkende," sagde Magnus Heunicke under en forespørgselsdebat i fredags. Arkivfoto

Heunicke: Dårlig idé at lave samlet handlingsplan for genterapi

Sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) afviser at lave en samlet plan for, hvordan man kan smidiggøre lovgivning og logistik omkring godkendelse af genterapier.

En fælles strategi for brugen af genterapier i Danmark er ‘uhensigtsmæssig’. Sådan lød sundhedsminister Magnus Heunickes argument for ikke at lave en samlet plan for brugen af genterapi, da han i fredags gik på talerstolen til forespørgselsdebatten om genterapier, som Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt havde indkaldt ham til. Af indkaldelsen fremgår det, at Dansk Folkeparti efterlyser en sådan plan og af den grund ønsker en offentlig høring om genterapi for at diskutere nuværende usikkerheder og udfordringer ved genterapi og for at sikre, at Danmark får en klar førende position inden for medicinsk innovation. 

“Sundhedsstyrelsen vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at indføre én samlet plan. Genterapi omfatter netop en række forskellige behandlingsformer til forskellige sygdomme. Behandlingsformer, der er på forskellige stadier i forhold til indførelsen i sundhedsvæsenet,” sagde Heunicke fra talerstolen. Han forsikrede, at han var lige så optaget af at fremme nye, innovative behandlinger til gavn for patienter, som Dansk Folkeparti er. 

“Vi mener, det er nødvendigt at se på den enkelte patienter, læger og sundhedspersonale. De må gennem dialog vurdere, hvad der er mest gavnligt. Og det er ikke sådan, at vi synes, at læger SKAL bruge genterapi, hvis de vurderer, at medicinsk behandling er det bedste for den enkelte patient. Det er heller ikke vores opgave at fremme nogle former for behandling over for nogle andre,” sagde han.

Han havde svært ved at forstå, hvorfor Dansk Folkeparti argumenterede for en fælles strategi ved at påstå, at danskerne ellers risikerer en gentagelse af "Medicinrådets slingrekurs" i forhold til vurdering af genterapi. Som den meget udskældte og omdiskuterede godkendelsesproces af øjenmidlet Luxturna ifølge Dansk Folkeparti er et eksempel på.  

“Medicinrådet vurdering af Luxturna bliver kaldt en ‘slingrekurs’. Hvis man ser på den sag med Luxturna, så er det ikke et billede, jeg helt kan genkende, for hvis man taler med Danske Regioner og Medicinrådet, så sætter det sagen i et andet lys,” sagde Heunicke, der gav sig til at opridse den daværende godkendelsesproces: Han fortalte, at Medicinrådet den 25. september 2019 afviste at anbefale Luxturna efter at have vurderet, at prisen var urimeligt høj, og at der var væsentlig usikkerhed om Luxturnas langtidseffekt. Piben fik en anden lyd, efter at regionernes indkøbscentral Amgros 18. februar 2020 havde forhandlet en ny prisaftale. På baggrund af den nye prisaftale anbefalede Medicinrådet 15. april, at Luxturna skulle bruges som standardbehandling. Den nye prisaftale betød, at regionerne i stedet for at betale lægemidlets fulde pris kan betale den i rater - og kun, hvis medicinen virker. 

“Den tilgang synes jeg ikke er et udtryk for en slingrekurs. Det synes jeg jo netop er et udtryk for, at Medicinrådet virker og er i funktion - også, at det kan rette anbefalingen til, når der foreligger nye relevante oplysninger, f.eks. med en ny prisaftale eller nye data,” sagde Heunicke, der heller ikke kunne lide tanken om, at genterapier ved en fælles strategi på området undslap fageksperternes vurdering i Medicinrådet.

“Så det korte af det lange er, at regeringen ikke støtter en samlet plan - området er simpelthen for komplekst til, at vi kan sige, at det er en standardvare,” sagde han. 

Det svar udløste en hovedrysten hos Liselott Blixt. Hun mente, at ministeren og embedsfolkene fuldstændigt havde misforstået, hvad det var, hun gerne ville debattere. 

“Jeg ville gerne spørge - hvordan vurderer ministeren infrastrukturen i forhold til genterapi i dag? Har Danmark de særlige laboratorier, som er nødvendige - og mener ministeren, at godkendelse af ny genterapi f.eks. skal tage tre år, som der har været eksempler på, samt at man som forsker både skal igennem Styrelsen for Patientsikkerhed, Lægemiddelstyrelsen, Arbejdstilsynet og Miljøstyrelsen for at kunne afprøve nye terapier på mennesker med en genetisk sygdom? Det var sådan noget, som jeg gerne ville have haft en plan for, og det har ministeren overhovedet ikke forholdt sig til,” sagde hun.

Heunicke pointerede, at hans oplæg efter bedste evne havde været et forsøg på at besvare de spørgsmål, der var rejst i opdraget til forespørgselsdebatten. 

“Hvis ordføreren gerne vil adressere, hvordan man tager det i brug i forhold til arbejdstilsynet og miljøreglerne, jamen så bidrager jeg meget gerne til det - er der nogle ting, som vi kan gøre mere smart og smidigt. Fokus i min tale var det sundhedsfaglige setup, når man introducerer de nye behandlinger, herunder genterapi,” sagde han.

 

Relateret artikel

Tags: genterapi

Like eller del denne artikel