Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidligere udtrykt frygt for, at den britiske variant kan gøre tredje bølge »ganske omfattende«, men en hård nedlukning er ikke svaret, mener han.

Tredje bølge truer i Sverige: Tegnell afviser hård nedlukning

Den britiske variant spreder sig som en steppebrand i Sverige og er fundet i alle regioner, og der er udbrud med den brasilianske variant, ligesom den sydafrikanske variant også er fundet. Oppositionsparti frygter nu en tsunami af smitte og vil have samfundet lukket helt ned nogle uger. Men statsepidemiolog Anders Tegnell afviser.

I flere uger har man i Sverige kunnet se et smittetal, som bare er blevet større og større. I sidste uge blev over 6.000 svenskere konstateret smittet med corona på et enkelt døgn mod knap 600 i Danmark med halvt så mange indbyggere. Folkhälsomyndigheten forventer nu en tredje bølge, og beregninger viser, at der kan komme over 10.000 nye smittede hver dag omkring 1. april.  

Lederen af Centerpartiet, Annie Lööf, ønsker samfundet lukket hårdt ned i nogle uger for at få bremset smitteudviklingen.

"Vi kan se, at vi er på vej ind i en tredje bølge, og for at den ikke skal udvikle sig til en tsunami og blive ukontrollabel, så må vi ty til hårde restriktioner," siger hun ifølge SVT Nyheter.

"Nu er der en pandemilov, som er på plads. Nu må regeringen handle og anvende de værktøjer, som er i værktøjskassen," siger hun.

Hun vil have virksomheder, restauranter og idrætshaller lukket helt ned i to-tre uger. I øjeblikket er der hårdere restriktioner i Sverige end tidligere, men alligevel er de langt fra så hårde som de restriktioner, vi har set i Danmark. De nyeste svenske restriktioner sætter bl.a. begrænsninger på, hvor mange der må være i butikker, fitnesscentre, busser og tog, restauranter skal lukke kl. 20.30, og man må kun være fire ved et selskab i en restaurant. 

Professor i virologi Fredrik Elgh er enig med Centerpartiets leder, at restriktionerne skal være endnu hårdere:

"Det er tid til en kort periode med hårde restriktioner for at reducere spredningen af ​​smitte til et mere håndterbart niveau," siger Fredrik Elgh ifølge SVT. Også matematikprofessor Tom Britton siger, at hårdere restriktioner er svaret på at få smitten ned i marts måned, som han overfor Expressen betegner som en "skæbnesvanger" måned.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell er ikke enig. Han har tidligere udtrykt frygt for, at den britiske variant kan gøre tredje bølge »ganske omfattende«, men en hård nedlukning er ikke svaret, mener han. Restriktioner, som gradvist kan lægges på nationale retningslinjer, er den rette vej at gå, mener han. At lukke samfundet helt ned ville derimod have meget negative virkninger og ikke engang være muligt i Sverige, mener han.

"Mange mener, at vi skal lukke helt ned i et par uger uden at vide, hvilken effekt det vil have," siger han.

Desuden mener Tegnell ikke, at det vil hjælpe med yderligere restriktioner i en kort periode - fordi effekten af vaccinerne alligevel først vil kunne ses i juni og juli, mener han. 

Sverige har oplevet et langt højere antal dødsfald end både Norge og Danmark. I alt har 13.003 personer mistet livet med covid-19 i Sverige. I Danmark har 2.379 personer mistet livet og i Norge 632. Af smittede har Sverige næsten 685.000 smittede efterfulgt af Danmark med omkring 215.000 smittede og Norge langt efter med 74.000 smittede.

 

Antal dødsfald i Sverige, Norge og Danmark (tryk på grafikken for at se tal)

Dødstallet er opgjort på datoen for offentliggørelsen. Opdateres dagligt kl. 14

Tags: corona

Like eller del denne artikel