”Jeg forventer, at vores vaccine vil aktivere et stærkt respons fra immunforsvaret og også virke markant bedre end mange andre mod nye virusvarianter, altså mutanter,” siger Ali Salanti. Foto: Carlsbergfondet

Dansk selskab klar til at teste lovende coronavaccine på mennesker

Det danske medicinalselskab Bavarian Nordic er klar til at teste sin vaccine mod covid-19 på mennesker.

Det skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Udviklingen af vaccinen fra Bavarian Nordic er foretaget af et forskerteam på Københavns Universitet i samarbejde med virksomhederne AdaptVac og ExpreS2ion Biotechnologies og Bavarian Nordic. Forskningsleder har været Ali Salanti, der er professor på institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet.

Vaccinekandidaten, kaldet ABNCoV2, har vist sig effektiv mod covid-19 i prækliniske data, skriver Bavarian Nordic.

Opfølgningsdata fra et præklinisk studie (forsøg i laboratoriet og på dyr) af ABNCoV2 bekræfter nu de første data. En enkelt dosis af vaccinen med adjuvant (et stof, der bruges til at øge effektiviteten eller styrken af ​vaccinen), men også en høj dosis uden adjuvant, gav antistoffer mod coronavirus på niveau med de niveauer, som smittede mennesker efterfølgende får. Men en dosis nummer to gav op til 50 gange større antistofniveauer. Det er hidtil uset høje immunrespons-niveauer.

Forsøg med mennesker vil ’om kort tid’ begynde ved Radhoud Medical Centre i Holland, hvor 42 hollændere vil få vaccinen i forskellige doseringer. 

Viser forsøget sig at give gode resultater, vil der skulle gennemføres et fase 3 studie med mange tusinde deltagere, og først derefter kan vaccinen godkendes af myndighederne. Vaccinen er med andre ord langt bagefter mange andre coronavacciner, som allerede er godkendt eller er på vej til at blive det.

”Hvis resultaterne af de kliniske test er lige så lovende, som vi regner med, håber vi, at vaccinen kan være klar til registrering i slutningen af 2021 eller starten af 2022,” siger lektor Morten Agertoug Nielsen.

Men forskerne har slået på, at vaccinen har masser at byde på, selv om den ikke bliver den første. Den forventes nemlig at være effektiv mod varianter.

”Bekæmpelsen af den her pandemi bliver et maraton, og vi har brug for stærke våben. Vores mål har fra start været at lave den bedste vaccine. Og det tror vi på, at vi har opnået,” siger Morten Agertoug Nielsen.

Vaccinen er udviklet efter samme princip som HPV-vaccinen og giver et meget kraftigt immunrespons i dyr, altså beskyttelse imod virusset. Forskerne håber på et såkaldt ”fuldt respons”, som helt forhindrer virusset i at trænge ind i kroppen.

”Hvis virusset slet ikke kan komme ind, kan det heller ikke mutere, hvilket selvfølgelig vil være af helt afgørende betydning for at komme denne her virus til livs,” siger lektor Adam Sander og fortsætter:

”Udover at vores vaccine giver det her ekstremt stærke immunrespons, kan den også potentielt give et meget langvarigt respons, som altså vil betyde, at man er immun over for virusset i længere tid - potentielt i mange år. Men det ved vi først efter test i mennesker.”

Arbejdet er finansieret af Carlsbergfondet, Danmarks Frie Forskningsfond, Horizon 2020 og Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond, men Bavarian Nordic mangler stadig finansiering til den videre vej.

Vaccinen består af en kunstig fremstillet virusskal, som er tom og derfor ikke kan gøre mennesker syge. Uden på skallen er påklistret spike-proteiner, der er helt magen til dem, virussen bruger til at trænge ind i kroppens celler. Når vaccinen sprøjtes ind i kroppen, aktiveres immunforsvaret og begynder - hvis alt går efter planen - at danne antistoffer mod coronavirussen.

Også Statens Serum Institut er i øvrigt ved at udvikle en vaccine mod covid-19. Den bygger på en anden teknologi end vaccinen fra Københavns Universitet. Arbejdet er ledet af overlæge Anders Fomsgaard, og de første kliniske forsøg forventes at begynde til efteråret.

 

 

Forsøget i Holland

De kliniske forsøg foregår på Radboud University Medical Centre i Holland, og rekrutteringen af forsøgspersoner er allerede i fuld gang. De første forsøgspersoner vil få to vaccinationer med en måneds mellemrum, og derefter vil de blive fulgt tæt for at registrere immunrespons og eventuelle bivirkninger. Forskerne forventer dog ikke, at deres vaccine kommer til at give bivirkninger.

Vaccinen ”ABNCoV2” er udviklet på Københavns Universitet som en del af Prevent nCoV-projektet. Den bliver produceret af AGC Biologics. Vaccinen er blevet testet efter gældende forskrifter for bivirkninger i kaniner. Der blev ingen bivirkninger fundet.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel