Regeringen i delstaten ​São Paulo har som følge af den voldsomme smitte indført en delvis nedlukning fra på lørdag. Alene delstatens hovedstad São Paulo har over 12 millioner indbyggere.

Forsker advarer verdensamfund mod smitten i Brasilien: Udklækningssted for mutanter

Onsdag blev det første danske tilfælde af den brasilianske variant P.1 fundet i Danmark. Varianten hærger lige nu Brasilien med stor styrke, og helt ny forskning viser, at varianten er i stand til gensmitte nogle mennesker, der allerede har været smittet af corona en gang. Den er også mere smitsom. Forsker advarer verdensamfund mod smitten i Brasilien: Udklækningssted for mutanter.

En stribe forskere i Storbritannien og Brasilien har netop i et endnu ikke fagfælle-bedømt studie afdækket, hvor helt igennem ubehagelig P.1 er, og at der er god grund til, at de danske myndigheder har iværksat en grundig smitteopsporing i forbindelse med det ene tilfælde i Danmark, som er fundet i Region Hovedstaden. 

Ved at integrere genom- og dødelighedsdata estimerer forskerne i det nye studie, at P.1 kan være mellem 40-120 procent mere smitsom end den gammelkendte variant og i stand til at undgå 25-61 procent af den beskyttende immunitet, som er blevet fremkaldt af tidligere infektion med coronavirus.

At allerede smittede igen kan blive smittet med P.1., har borgerne i specielt millionbyen Manaus i den brasilianske delstat Amazonas med gru måttet sande. Serologisk overvågning af bloddonorer i Manaus har vist, at over 67 procent af borgerne i Manaus før oktober 2020 havde været smittet med corona. Alligevel skete der er en voldsom genopblussen af smitten i byen i slutningen af 2020, og det lagde et kæmpe pres på byens sundhedssystem, som gik helt i knæ. Hospitalerne udgik for ilt, og folk døde af kvælning, selv om sundhedspersonalet forgæves forsøgte at ventilere dem med håndkraft. Katastrofen gav genlyd over hele verden.

Forskerne bag det nye studie finder det usansynligt, at genopblussen af smitten skyldes, at immuniteten efter første infektion simpelthen er klinget af. Men de understreger, at yderligere forskning er nødvendig for at finde ud af, hvor høj en andel af allerede smittede, der kan gensmittes med P.1.

"Der er behov for mere detaljerede og direkte data for at identificere den nøjagtige grad og karakter af ændringer i P.1s epidemiologiske egenskaber sammenlignet med tidligere cirkulerende slægters," skriver de.

Smitten spreder sig i hele Brasilien

Netop nu tordner smittetallene i hele Brasilien opad igen, og dødsfaldene rammer Brasilien i rekordhøjt antal som følge af P.1. - for anden dag i træk havde Brasilien dødsrekord i går onsdag med 1.910 dødsfald. I alt er 259.271 brasilianere døde af coronarelateret sygdom siden pandemiens start. Det overgås kun af USA.

17 af Brasiliens 26 delstater melder nu om intensivafdelinger, som er mere end 80 procent fyldte, og udsigterne ser dystre ud, eftersom P.1. breder sig hurtigt. Selv om vacciner måske ikke fuldt ud beskytter mod P.1., ventes de dog at kunne beskytte meget mod alvorlig sygdom og død. Men kun 3,5 procent af befolkningen er vaccineret første gang, og 1,1 procent er fuldt vaccinerede. 

Regeringen i delstaten ​São Paulo har som følge af den voldsomme smitte indført en delvis nedlukning fra på lørdag, som betyder, at de fleste butikker samt barer og restauranter lukker. Brasiliens præsident Jair Bolsonaro er dog modstander af nedlukningerne og har under hele pandemien nedtonet faren ved coronavirusset, som han mener er "en lille influenza". Han mener, at en bliv-hjemme politik er farligere for landet end nedlukninger. "Folk vil i stedet dø af sult og depressioner," har han sagt.

Ekspert advarer verdenssamfundet mod vira fra Brasilien

I Brasilien er også set et andet variant dukke op - kaldet P.2. De mange varianter og mutationer får en brasiliansk ekspert fra Duke University i North Carolina til at advare verdenssamfundet. Til The Guardian fortæller forsker i neurovidenskab Miguel Nicolelis, at han frygter, at Brasilien kan blive arnestedet for en endnu større krise på verdensplan.

”Verden bør tale åbent og kraftigt om den risiko, som Brasilien udgør for kampen mod pandemien. Hvad er pointen i at håndtere pandemien i Europa eller USA, hvis Brasilien fortsat er grobund for denne virus,” siger Nicolelis, som har tilbragt det meste af det sidste år isoleret i sin lejlighed i ​​São Paulo.  

 
 

Fakta om den brasilianske variant P.1

  • Den er første gang fundet i en prøve fra Manaus 6. december, og forskerne har fundet, at der forud havde været en periode med meget hurtig molekylær udvikling af virusset.
  • Forskere mener, at den fælles forfader til P.1-slægten opstod omkring 6. november 2020.
  • Analyser antyder, at P.1 og P.2 oprindeligt er efterkommere af afstamning B.1.1.28, der først blev påvist i Brasilien i begyndelsen af ​​marts 2020
  • Varianten har 17 mutationer, heraf 10 i. spike-proteinet, og særligt tre af dem er vigtige at holde øje med. Det er mutationerne N501Y, K417T og E484K.
  • Mutationen N501Y har den britiske og sydafrikanske variant også, er der er derfor stor mistanke om, at denne variant har øget smitsomhed, men dette er ikke endeligt bevist.
  • Mutationen E484K har den sydafrikanske variant også. Studier forbundet med nedsat følsomhed for neutraliserende antistoffer. Det vides ikke, om denne variant medfører alvorligere sygdomsforløb, som den britiske har.
  • Vaccinerne, der er godkendt til brug i Danmark, forventes ifølge Statens Serum Institut at virke over for P1, men det kan være med nedsat effekt. Vaccinerne forventes stadig at beskytte mod alvorlig sygdom med covid-19, siger SSI.
Like eller del denne artikel