Bag rapporten står blandt andre kendte forskere som lektor Viggo Andreasen, professor Lone Simonsen og professor Christine Stabell Benn.

Forskere: Hurtigtest to gange om ugen kan reducere smitte betydeligt

En ny videnskabelig rapport udarbejdet for Statens Serum Institut konkluderer, at systematisk brug af hurtigtests for covid-19 på f.eks. en arbejdsplads eller skole to gange om ugen vil kunne reducere nye smittetilfælde med mellem 36 og 55 procent.

Bag rapporten står blandt andre kendte forskere som lektor Viggo Andreasen, professor Lone Simonsen og professor Christine Stabell Benn.

Det er forskere fra Roskilde Universitets PandemiX Center, som med samarbejdspartnere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet har undersøgt anvendelse af hurtigtests (antigentests med hurtigt svar) for covid-19. I rapporten fokuserer forskerne på brug af disse tests til målrettede screeninger i afgrænsede grupper af mennesker. Konklusionerne bygger på et scenario, hvor hurtigtests antages at være halvt så sensitive som traditionelle PCR-test, samt at alle i en bestemt gruppe testes.

Forskerne har udarbejdet to matematiske modeller (en rent statistisk model og en individbaseret model), som viser effekten af gentagen screening med antigentests, herunder specielt balancen mellem, hvor ofte der testes, sensitiviteten (andel af korrekte prøvesvar), og hvor stor en del af gruppen som faktisk testes. Til trods for betydelig forskel i tilgang viser begge matematiske modeller, at screening på arbejdspladser og skoler med antigentest har potentiale til at reducere smittetilfælde med mellem 36 og 55 procent.

Antigentests kan udføres på stedet og giver et hurtigt svar, men er imidlertid mindre sensitive end PCR-tests. Den positive effekt af antigentests skyldes, at antigentests lavere sensitivitet (i forhold til traditionelle PCR-test, der har en højere andel af korrekte prøvesvar) opvejes af fordelene ved hyppige tests og et hurtigt svar. I de matematiske modeller er der regnet med, at personer, der testes positiv, går i isolation med det samme og ikke vender tilbage, før de holder op med at udgøre en smitterisiko. De to matematiske modeller medregner ikke effekten af den eksisterende smitteopsporing.

Selv det mest konservative scenario (at testen har 50 procent sensitivitet, og 60 procent deltager i screening) fører til en reduktion på 22-30 procent i smitten på skolen eller arbejdspladsen. Det mest optimistiske scenario (70 procent sensitivitet og 100 procent deltagelse i screening) fører til en reduktion på 50-60 procent i nye smittetilfælde.

Ny amerikansk forskning har tidligere i år konkluderet, at en højsensitiv test med en dags svartid (f.eks. PCR-tests) giver mindre reduktion i smitte end en lavsensitiv test med øjeblikkeligt svar (f.eks. antigentests).

Forskerne understreger i den nye rappport, at benyttes antigentests regelmæssigt, er det er yderst vigtigt, at det kommunikeres, at en negativ test ikke er ensbetydende med, at andre restriktioner (afstand, mundbind, hygiejne) kan ignoreres.

 

 

 

 Relateret artikel

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel