Modelfoto (Wikimedia Commons)

Rapport: Svensk baby blev inficeret med coronavirus som foster

En 27-årig svensk kvinde, som var gravid i 34. uge, blev kørt til hospitalet i Malmø, da hun i tre dage havde haft mavesmerter og feber og nu oplevede, at fosteret bevægede sig mindre, end det plejede. Lægerne registrerede, at fosteret havde meget lav hjerterytme og måske fik for lidt ilt.

Kvinden fik kejsersnit, og en svælgprøve viste, at hun havde covid-19. Da babyen ikke havde haft hudkontakt med moderen, blev babyen betragtet som ikke-smittet.

Babyen havde ingen kontakt med moderen eller andre familiemedlemmer de første 60 timer og blev så testet for coronavirus efter 48 timer. Babyen blev overraskende testet positiv. 

Alt personale blev testet, men ingen var positive.

Tilfældet er beskrevet af svenske forskere i en såkaldt "case report" i tidsskriftet An International Journal of Obstetrics & Gynaecology (BJOG).

En gensekventering viste, at genomet på det virus, som mor og barn havde, var identisk. Barnet var altså blevet smittet i livmoderen, da det var foster.

En ny gensekventtering nogle dage efter viste, at babyens virus havde ændret sig og nu også rummede en muteret version af virusset samtidig med den originale fra moderen. 

En af forskerne fra Skåne Universitetssygehus, Mehreen Zaigham, skriver selv i theconversation.com, at selvom det er almindeligt, at vira muterer, skete denne mutation (kaldet A107G) kun fem dage efter, at babyen kom til verden.

"De genetiske ændringer kan være blevet stimuleret af babyen, der kommer i kontakt med det ydre miljø uden for moderens livmoder. Det var imidlertid overraskende, hvor hurtigt denne enkelt mutation opstod," skriver hun.

Forskerne fandt også, at moderkagen var beskadiget. Der var udbredt inflammation i den, og den rummede protein fra coronavirus.

"Moderkagen fører blod og næringsstoffer til fosteret og fjerner affald og er kritisk for fostrets vækst og udvikling. Vi fandt ud af, at halvdelen af ​​vævet var beskadiget. Der var udbredt betændelse, og vi fandt coronavirusprotein på både moderens og fostrets side af moderkagen. Vi fandt også coronavirusprotein i alle områder, der blev beskadiget af betændelse," skriver Mehreen Zaigham.

"I sjældne tilfælde kan coronavirus beskadige moderkagen - hvilket fører til iltmangel hos det ufødte barn - selvom moderen har et mildt tilfælde af covid i slutningen af graviditeten. Vores fund tyder på, at vi måske bør overveje, hvordan vi overvåger gravide kvinder, der har covid, og de bør betragtes som en vigtigere risikogruppe, end vi gør i dag," skriver Mehreen Zaigham.

Kvinden kom sig hurtigt, men da babyen kom for tidligt til verden, skulle det havde særlig pleje for for tidligt fødte. Barnet udviklede antistoffer mod corona og havde ingen voldsomme symptomer på sygdommen.

At tilfældet er yderst sjældent, viser forskning verden over. Også dansk forskning fra Hvidovre Hospital viste i november, at gravide og deres partnere ikke skal bekymre sig om komplikationer under fødslen eller hos den nyfødte baby, hvis de selv har været coronasmittede.

Tags: corona

Like eller del denne artikel