Hæstorp trækker sig som formandskandidat til Danske Regioner

Efter intensive forhandlinger opgiver formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), nu at blive formand for Danske Regioner. Dermed er formanden for Region Nordjylland, Ulla Astman (S), Socialdemokratiets kandidat til at stå spidsen for den magtfulde interesseorganisation. Det skriver Altinget.

“Jeg har valgt at trække mit kandidatur, fordi det er vigtigt, at Socialdemokraterne nu stiller med én formandskandidat. Men jeg må også bare konstatere, at man bredt set i regionerne ikke ønsker, at en københavner bliver formand for Danske Regioner," siger Sophie Hæstorp Andersen til Altinget.

Hun mener, at medierne og politikerne er på nakken af Region Hovedstaden, hvor dårlige sager får større opmærksomhed i regionen, end hvis det var sket andre steder.

"Det er bekymrende, for en stærk hovedstad er vigtig for hele landet," siger Sophie Hæstorp Andersen, der nu også peger på Ulla Astman.

Selvom Socialdemokratiet sidder på formandsposterne i fire ud af fem regioner, bliver det nu det Radikale mandat i bestyrelsen for Danske Regioner, der skal finde ud af, om Danske Regioners næste formand bliver Ulla Astman eller Stephanie Lose, som er Venstres regionsrådsformand i Region Syddanmark. Mandatfordelingen i bestyrelsen er nemlig sådan, at rød blok og blå blok har otte mandater hver, mens Radikale sidder på det sidste og afgørende mandat.

Ulla Astman blev ved regionsvalget i sidste uge den mest populære regionsrådsformand. Hun fik 48.586 personlige stemmer, og ud af de 318.993 gyldige stemmer, der blev givet i Region Nordjylland, så var det hele 15,2 procent af nordjyderne, der satte et kryds ved Ulla Astman.

I Region Syddanmark var det 13,5 procent af de 663.203 gyldige stemmer, der gik til Lose.

Region Hovedstadens Sophie Hæstorp Andersen (S) fik en næstsidste plads i popularitetskonkurrencen over mest populære regionsrådsformænd.  Men med et stemmetal på 60.162 stemmer klarede Sophie Hæstorp Andersen sig dårligere, end hun i gjorde i 2013, hvor 64.917 satte kryds ved hende. Det svarer til, at hun fik 6.1 procent af de gyldige stemmer i Region Hovedstaden.

"Trigger mig helt vildt"

47-årige Ulla Astman har for længst meldt sit kandidatur til formandsposten i Danske Regioner. Hun vil nemlig  gerne være der, hvor hun kan få allermest indflydelse på sundhedsområdet.

Det prøvede hun kræfter med, da hun sad med ved forhandlingsbordet omkring regionernes økonomiaftale i stedet for Bent Hansen, da han var sygemeldt for få år siden.

»Det spil inde i Finansministeriet med forhandlingerne helt tæt på, hvor man virkelig er inde at røre ved noget, der har en enorm betydning for sundhedsområdet, det trigger mig da helt vildt. Det vil være en kæmpe fornøjelse at få lov til at være med til den del og være med til at skabe et så godt resultat som overhovedet muligt for regionerne og patienterne,« sagde Ulla Astman i juni til Dagens Medicin.

Hun gav også udtryk for, at selv om det ville være et stort skridt at skulle være formand for Danske Regioner, så mente hun, at hun ville kunne klare det. Hun har erfaringerne, og hun ved, hvad det vil sige at være formand, og hvilke opgaver hun vil skulle løfte.

»Når jeg har nået den plads, jeg har, så vil jeg også gerne den sidste del," sagde hun.

 

Så populære er regionsformændene

 1. Ulla Astman (S), Region Nordjylland. 15,2 pct. stemte på hende.
 2. Stephanie Lose, Region Suyddanmark, 13,5 pct. stemte på hende.
 3. Anders Kühnau, Region Midtjylland. 8,8 pct. stemte på ham
 4. Sophie Hæstorp Andersen. Region Hovedstaden. 6,1 pct. stemte på hende
 5. Heino Knudsen (S). Region Sjælland. 5,2 pct. stemte på ham

 

Top ti, antal personlige stemmer

 1. Stephanie Lose (V), Region Syddanmark - 89.583 stemmer
 2. Villy Søvndal (SF), Region Syddanmark - 69.841 stemmer
 3. Anders Kühnau (S), Region Midtjylland - 62.959 stemmer
 4. Sophie Hæstorp Andersen (S), Region Hovedstaden - 60.162 stemmer
 5. Ulla Astman (S), Region Nordjylland - 48.586 stemmer
 6. Carsten Kissmeyer (V), Region Midtjylland - 38.720 stemmer
 7. Martin Geertsen (V), Region Hovedstaden - 23.754 stemmer
 8. Heino Knudsen (S), Region Sjælland - 23.463 stemmer
 9. Jacob Jensen (S), Region Sjælland - 22.265 stemmer
 10. Poul-Erik Svendsen (S), Region Syddanmark - 18.221 stemmer

Tags: Danske Regioner, Ulla Astman, Sophie Hæstorp Andersen

Like eller del denne artikel