»Det er netop sådan et marked som Chatuchak, vi ser på med frygt, fordi blod, afføring, spyt, pels og alt muligt andet materiale, der kan indeholde virus, kommer i berøring med mange andre dyr og mennesker«, siger Thea Kølsen Fischer.

WHO tvivler: Corona stammer måske slet ikke fra Kina

Efter at et eksperthold har besøgt Wuhan i Kina, hvor de første mennesker blev konstateret smittet med covid-19 i slutningen af 2020, tvivler verdenssundhedsorganisationen WHO på, at corona stammer fra Wuhan.

Det skriver Politiken.

Forskerne hælder mest til, at virussen opstod i flagermus i enten Sydkina eller i lande i Sydøstasien og derefter sprang over i et andet dyr og videre over i mennesker. 

Dyremarkeder som Chatuchak-markedet i Bangkok er et af de steder, som professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Thea Kølsen Fischer, ser på med frygt. Chatuchak er ifølge internationale dyreorganisationer et knudepunkt i den omfattende handel med eksotiske dyr i Sydøstasien. Dyrene er spærret inde i bure, som står så tæt, at dyrene nemt kommer til at røre ved hinanden, indånde den samme luft og ramme hinanden med urin og afføring. Hvis blot ét dyr er inficeret med en virus, vil dyret nemt kunne smitte videre, hvilket kan indebære, at virussen i den proces ændrer sin genetiske sammensætning, så den også bliver i stand til at hoppe over i mennesker.

Thea Kølsen Fischer var en del af det hold fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, der tidligere på måneden var på besøg i Wuhan i et forsøg på at klarlægge kilden til coronaudbruddet, og hun anser det for »meget sandsynligt«, at coronavirussen kom til Wuhan gennem inficerede dyr, der blev solgt på dyremarkeder.

»Det er netop sådan et marked som Chatuchak, vi ser på med frygt, fordi blod, afføring, spyt, pels og alt muligt andet materiale, der kan indeholde virus, kommer i berøring med mange andre dyr og mennesker«, siger Thea Kølsen Fischer til Politiken.

Ifølge Thea Kølsen Fischer er det en nærliggende mulighed, at coronavirussen har fundet vej til Wuhan ved, at et inficeret dyr fra et marked som Chatuchak er blevet solgt videre til markedet i Wuhan, eller at et menneske er blevet smittet på et marked som Chatuchak og derefter er rejst til Wuhan.

Allerede sidste år råbte eksperter op om, at markedet var det perfekte udklækningssted for nye og farlige virustyper.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel