Sydafrikansk variant kan måske reducere beskyttelsen med Pfizer og Modernas vacciner væsentligt

En laboratorieundersøgelse viser, at Pfizer/BioNTechs vaccine har to tredjedels reduktion i niveauet af neutraliserende antistoffer overfor den sydafrikanske variant B.1.351 sammenlignet med dens virkning på den mest almindelige version af virussen. Forskerne bag undersøgelsen siger dog, at vaccination med Pfizer/ BioNTechs vaccine stadig burde beskytte mod alvorlig sygdom og død, også selv om man er smittet med B.1.351.

Forskerne oplyser samtidigt, at de ikke kan sige klart, hvordan det forholder sig udenfor laboratoriet. 

”Undersøgelsen viste dog, at vaccinen stadig var i stand til at neutralisere virussen, og der er endnu ikke fra forsøg blandt mennesker evidens for, at varianten reducerer vaccinens beskyttelse,” udtaler Pfizer/BioNTech.

Kliniske studier fra tre andre vacciner - AstraZeneca, Novavax og Johnson & Johnson — har dog allerede vist, at disse tre vacciner er mindre effektive overfor den sydafrikanske variant end overfor mere almindelige varianter. 

Til undersøgelsen udviklede forskere fra Pfizer/BioNTech og University of Texas Medical Branch (UTMB) en manipuleret virus, der indeholdt de samme mutationer, som der er på ​den meget smitsomme coronavirus-variant B.1.351, der først blev opdaget i Sydafrika. Spiken, der bruges af virussen til at komme ind i menneskelige celler, er det primære mål for mange covid-19 vacciner.

Forskere testede den konstruerede virus mod blod taget fra mennesker, der havde fået vaccinen, og fandt to tredjedels reduktion i niveauet af neutraliserende antistoffer sammenlignet med dens virkning på den mest almindelige version af virussen.

Forskernes fund er offentliggjort i dag i New England Journal of Medicine (NEJM).

Eftersom der endnu ikke er defineret nogen grænse for, hvordan niveauet af anstistoffer bør være for at være effektivt beskyttende mod corana, er det fortsat uklart, om denne nu fundne reduktion med to tredjedele vil gøre vaccinen ineffektiv overfor den sydafrikanske variant, der lige nu spredes over hele verden ifølge UTMB-professor og førsteforfatter Pei-Yong Shi. I forbindelse med offentliggørelse af studiet siger han, at han "tror, at Pfizer-vaccinen sandsynligvis vil være beskyttende mod alvorlig sygdom og død overfor den sydafrikanske variant" - trods den reducerede antistofrespons. 

Pei-Yong Shi fortsætter:

”Men mere arbejde er nødvendigt for at forstå, om vaccinen virker mod den sydafrikanske variant". Pei-Yong Shi opfordrer til flere kliniske forsøg samt udvikling af mål for, hvilke antistofniveauer der skal være til stede for, at en vaccine er beskyttende.

Pfizer og BioNTech oplyser, at man er i færd med at udføre tilsvarende laboratorieforsøg med henblik på at finde ud af, om firmaets vaccine er beskyttende overfor den brasilianske variant.

Også den amerikanske vaccineproducent Moderna har i dag offentliggjort en korrespondance i New England Journal of Medicine med lignende data, der viser et seks gange fald i antistofniveauer i forhold til den sydafrikanske variant.

Moderna, som tidligere sagt, at virksomhedens vaccine er effektiv overfor den sydafrikanske variant, siger nu, at den faktiske virkning af vaccinen mod varianten endnu ikke er bestemt.  

Undersøgelserne har kun set på niveauet af neutraliserende antistoffer, men vaccinerne genererer en række andre våben i immunforsvaret , inklusive andre typer antistoffer og T-celler. Det er også muligt, at selvom neutraliserende antistoffer ikke fungerer så godt imod varianten, har de stadig nok aktivitet til at have en virkning. 

Like eller del denne artikel