Modelfoto

Vildt forsøg i England: Coronavirus sprøjtes op i næsen på raske

Det er ubehageligt at blive kviktestet i næsen for coronavirus. Men hvad siger du til at få sprøjtet coronavirus op i næsen?

Det er, hvad 90 unge i alderen 18-30 år kommer ud for om få uger. For første gang i verden skal raske forsøgsdeltagere nemlig bevidst smittes med coronavirus. Det sker som led i et forsøg i Storbritannien. 

Det skriver den britiske regering i en pressemeddelelse. Forsøget er netop blevet godkendt af et etisk råd for kliniske forsøg. 

De 90 personer vil blive smittet med coronavirus i et kontrolleret miljø, mens forskere måler diverse værdier på dem 24 timer i døgnet. De unge vil blive smittet med den virus, der har været i cirkulation i Storbritannien siden marts 2020, og som har vist sig at have lav risiko hos unge, raske voksne. De vil altså ikke blive smittet med en mutation eller variant. 

Bag forsøget står et partnerskab mellem den britiske regerings vaccine-taskforce, Imperial College London, Royal Free London NHS Foundation Trust og firmaet hVIVO. 

Forsøget vil hjælpe forskere med at finde ud af, hvor lidt virus der skal til, for at forårsage en infektion, og hvordan kroppens immunsystem reagerer på det. Måske kan det også give svar på hvilke mennesker, der får symptomer, og hvem der ikke gør.

Clive Dix, formand for den britiske regerings vaccine-taskforce, siger, at det ikke er nok, at regeringen har sikret et antal sikre og effektive vacciner til Storbritannien:

"Det er vigtigt, at vi fortsætter med at udvikle nye vacciner og behandlinger for covid-19. Vi forventer, at disse undersøgelser giver unik indsigt i, hvordan virussen fungerer og hjælper os med at forstå, hvilke lovende vacciner, der giver den bedste chance for at forhindre infektionen."

De frivillige forsøgsdeltagere vil blive screenet for at kontrollere, at de er sunde og raske og ikke har været smittet af virussen før. De får virussen sprøjtet op i næsen og skal derefter tilbringe 14 dage i karantæne på hospitalet, mens de bliver nøje overvåget af et medicinsk team.

Forsøgsdeltagerne får kompenseret for deres tid i størrelsesordenen £ 4.500 i løbet af et år (knap 40.000 kroner), som vil omfatte opfølgningstest.

Når den indledende undersøgelse med de 90 personer har fundet sted, er det meningen, at nye vaccinekandidater, som har vist sig at være sikre i kliniske forsøg, gives til et lille antal frivillige, som derefter udsættes for coronavirus. På den måde kan forskerne hjælpe med at identificere de mest effektive vacciner og fremskynde deres udvikling.

Forsøgene finansieres af den britiske regering med 280 millioner kroner. 

Tags: corona

Like eller del denne artikel