På pressemødet understregede Heunicke, han lige som alle andre håber på, at der bliver plads til en yderligere genåbning 1. marts. Foto fra DRs transmission fra "doorsteppet".

Heunicke: To ugentlige tests bliver et krav for genåbning 1. marts

Den danske testkapacitet skal nu mangedobles. Det bliver en forudsætning for at kunne genåbne samfundet, og danskerne skal forberede sig på at lade sig teste to gange ugentligt.

Det kom frem på et pressemøde onsdag formiddag - et såkaldt doorstep-møde.

»Vi har haft møder med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om, hvordan vi gør hele testsetuppet klar til det, der bliver næste fase af genåbningen. Vi får en samfundskontrakt, hvor vi kræver af de brancher og landsdele, der kan åbnes, at der skal være test to gange om ugen," sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc).

Den nuværende kapacitet er på omkring 200.000 tests om ugen. Det tal inkluderer både pcr- og lyntest. Hvis alle fremover skal testes to gange om ugen, vil det kræve ca. 1,4 mio. test om dagen.

Der er lige nu 55 lyntest-steder, men det antal skal op på flere hundrede steder i hele landet.

Heunicke fortalte, at der er købt 10 millioner lyntest af en ny type, som ikke skal lige så langt op i næsen som dem, der bliver brugt hidtil. Myndighederne har undersøgt den nye testtype og fundet, at den er lige så god som den gamle, der har været så ubehagelig for nogle mennesker, at de af den grund har valgt ikke at lade sig teste. De første 400.000 af de nye lyntest er kommet, og de næste vil komme de kommende uger.

Blå blok har længe talt for en genåbning, og onsdag har støttepartiet SF meldt sig på banen og ønsker en åbning fra 1. marts. På pressemødet understregede Heunicke, han lige som alle andre håber på, at der bliver plads til en yderligere genåbning 1. marts. Men lige nu er regeringens eksperter er i gang med at regne på, præcis hvor og hvor meget det er muligt at slække på restriktionerne - og evt. forskellige steder i landet. Eksperterne har dog måttet vente med en del af regnearbejdet, fordi de skulle se effekten af, at de mindste skolebørn 8. februar fik lov til at vende tilbage til skolen.

De anbefalinger fra eksperterne venter regeringen på, sagde Heunicke. "Giver sundhedsmyndighederne grønt lys for delvise og evt. geografiske åbninger, er regeringen åben overfor det," sagde han og slog fast, at testning er en afgørende præmis for en genåbning.

"Kommuner og regioner skal være med til at løfte ansvaret, ja, det kræver, at alle tager ansvar. Det kræver noget af den enkelte borger, uddannelsesinstitution og arbejdsgiver. Jo mere åbning, jo flere test," sagde Heunicke.

Regeringen overvejer at genåbne for de ældre elever, hvis de selv bidrager ved at lade sig teste.

Det sagde undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (Soc).

"Hvis vi skal bruge det superredskab, som kontinuerlige test er, så kræver det, at de unge vil lade sig teste, og at skolerne bidrager," sagde hun på pressemødet.

Justitsminister Nick Hækkerup sagde, at det bliver "en monstrøs opgave" at få testkapaciteten på plads.

"Jeg mener at have set, at det kræver 160.000 ekstra test om dagen at teste alle skolelever og elever på ungdomsuddannelser. Det tror jeg ikke, at vi er klar til 1. marts," sagde Nick Hækkerup.

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel