Danmarks fjerde coronavaccine er nok på vej - og den er på et afgørende punkt anderledes end de andre

Det europæiske lægemiddelagentur EMA har modtaget den fjerde ansøgning om en betinget markedsføringstilladelse af en vaccine mod covid-19. Ansøgningen kommer fra virksomheden Johnson & Johnson, og en sandsynlig godkendelse kan komme om få uger.

EMA tog allerede 1. december hul på en evaluering af det omfattende dokumentationsmateriale for Johnson & Johnsons vaccine, et såkaldt rolling review, som led i agenturets nødprocedure. I et rolling review bliver data fra de forskellige faser i udviklingen af vaccinen vurderet efterhånden, som de bliver genereret. Normalt starter vurderingen først, når al data er tilgængeligt.

Danmark kan dermed - hvis vaccinen godkendes - tage den fjerde vaccine mod covid-19 i brug i marts. De tre andre vacciner, som allerede er i brug herhjemme, er vaccinerne fra Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca. EU har aftale om køb af i alt 400 millioner doser af vaccinen.

Johnson & Johnsons vaccine er på et afgørende punkt anderledes end de andre: Man skal kun have én dosis og ikke to. Og så kan man i øvrigt også bare opbevare vaccinen i et almindeligt køleskab. 

Vaccinen kan blive gamechanger for pandemien, også i tredjeverdenslande. De kæmpemæssige produktions-, distributions-, opbevarings- og administrationsproblemer, som er forbundet med vaccination og genvaccination med de nuværende vacciner, kan man slippe for.

Resultaterne

Da resultaterne af virksomhedens fase 3-forsøg med 43.783 deltagere kom i januar, var de dog måske lidt skuffende. Vaccinen generelt var 66 procent effektiv. Det er et pænt, men ikke prangende resultatet i forhold til de 94-95 procents effektivitet, som vaccinerne fra Pfizer og Moderna har. Men i forhold til mange andre vacciner mod andre sygdomme er resultatet godt.

Endnu bedre er det imidlertid, at vaccinen efter en måneds tid ser ud til at give komplet sikkerhed imod at blive så syg af covid-19, at man bliver indlagt og dør.

"Vores mål har hele tiden været at skabe en enkel, effektiv løsning for et så stort antal mennesker som muligt og at have maksimal mulighed for at hjælpe til med at afslutte pandemien,” sagde Alex Gorsky, administrerende direktør i Johnson & Johnson i en pressemeddelelse i sidste måned.

Nye forsøg skal undersøge, om en anden boosterdosis evt. kan give en ekstra fordel.

Ifølge firmaet viste vaccinen sig at være 72 procent effektiv i USA, mens man globalt set altså så en effektivitet på 66 procent. I Sydafrika, hvor den mere smitsomme og mere vaccineresistente variant B.1.351 findes, var vaccinen 57 procent effektiv. 

Sydafrika skifter til Johnson & Johnson-vaccine

Sydafrika har ifølge CNN netop tilbudt sit lager af en million doser af AstraZeneca-vaccinen til den afrikanske union, fordi tidlige data i Sydafrika viste, at AstraZeneca-vaccinen kun beskyttede minimalt mod mild og moderat covid-19-sygdom overfor den sydafrikanske variant. I stedet har Sydafrika sikret sig ni millioner doser af vaccinen fra Johnson & Johnson, og sundhedsarbejdere i Sydafrika skal som de første vaccineres med Johnson & Johnson-vaccinen. 

Vaccinen er udviklet af Janssen-Cilag, som er et datterselskab til Johnson & Johnson og ligger i Belgien. Den er baseret på en vaccine, der med succes er brugt mod ebola og svarer til designet i AstraZeneca-vaccinen. Men hvor AstraZeneca-vaccinen er baseret på forkølelsesvirus fra en abe, er Janssen-Cilags vaccine baseret på forkølelsesvirus fra et menneske. Vaccinen træner immunsystemet i at genkende og bekæmpe coronavirussen.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel