Sundhedspolitisk Tidsskrift

Forskere: Smittede har antistoffer i mindst 9 måneder og bør gå bag i vaccinekøen

Langt de fleste af de personer, som har været smittet af coronavirus og har udviklet antistoffer, har stadig beskyttende antistoffer ni måneder efter bekræftet infektion. Det viser et stort studie fra Danderyds Sygehus og Karolinska institut i Sverige.

Stort set alle smittede har antistoffer ni måneder senere, og de fleste har også det, som kaldes T-celle-hukommelse. Selvom T-cellerne ikke producerer antistoffer, så findes der T-celler, som er specialiseret i at angribe celler i kroppen, som er inficeret af virus, og derved kan bekæmpe virusinfektioner. Risikoen for at blive smittet igen - i hvert fald i løbet af de første i måneder - er derfor ekstremt lille, konkluderer forskerne.

Resultatene kommer fra tredje del af COMMUNITY-undersøgelsen, hvor de svenske forskere undersøger langvarig immunitet efter covid-19.

I foråret 2020 blev der indsamlet prøver fra 2.149 medarbejdere på Danderyds Sygehus, og 19 procent havde antistoffer mod coronavirus. Ni måneder efter har 88 procent af gruppen (1.884 personer) igen afgivet en blodprøve, og de nye resultater viser, at 96 procent af de 370 deltagere, som i foråret havde antistoffer, stadig har målbare niveauer af antistoffer. To tredjedele har også målbar T-celle hukommelse. 

De 340 allerede smittede blev som del af forsøget også testet hver uge i 10 uger, og virus kunne kun findes hos mindre end en procent. 

"Ved at undersøge flere komponenter af immunforsvaret ni måneder efter infektion, kan vi se, at selv milde symptomer giver et langvarigt og bredt immunforsvar. Det har været usikkert, om en person med antistoffer kan bære virusset og føre smitten videre uden selv at have symptomer, men den risiko virker til at være meget lille," siger Charlotte Thålin, som står i spidsen for COMMUNITY-studiet.

"Hvis man har haft bekræftet covid-19, så synes jeg, at man kan stille sig sidste i vaccinekøen og lade andre, som behøver det mere, vaccinere sig først," siger Charlotte Thålin til SVT.

Forskerne vil igen tage blodprøver af deltagerne i forsøget til maj, hvor deltagerne er vaccinerede. Så vil forskerne være i stand til at sammenligne immunsystemet efter naturlig infektion og efter vaccination.

Del 1 og 2 af COMMUNITY-studiet har givet andre interessante resultater. For eksempel er forekomsten af ​​antistoffer næsten tre gange højere blandt de smittede medarbejdere, der har taget sig af covidpatienter, end hos smittede, administrative medarbejdere. Og 87 procent af dem, der bærer antistoffer, har kun oplevet milde eller ikke-eksisterende symptomer.  

Tags: corona

Like eller del denne artikel