”Jeg forventer, at vores vaccine vil aktivere et stærkt respons fra immunforsvaret og også virke markant bedre end mange andre mod nye virusvarianter, altså mutanter,” siger Ali Salanti. Foto: Carlsbergfondet

Danske forskere klar til at teste lovende dansk coronavaccine på mennesker i Holland

Lige nu venter forskere fra Københavns Universitet spændt på et "go" fra de hollandske myndigheder. De regner med, at den positive besked kommer, så de allerede i februar kan indlede forsøg med deres coronavaccine i Holland.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Om tre måneder vil forskerne have ”et godt billede af”, hvor effektiv den dansk-udviklede vaccine fra Københavns Universitet er i mennesker ifølge forskningsleder Ali Salanti, der er professor på institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet.

Vaccinen er baseret på en ny teknologi, som forskerne på universitetet har arbejdet på i 15 år, og de mener selv, at der er grund til at tro, at vaccinen har noget særligt at byde på – hvis den altså klarer de kliniske forsøg og når frem til befolkningen. Den forventes nemlig at være ret effektiv mod diverse varianter. 

”Jeg forventer, at vores vaccine vil aktivere et stærkt respons fra immunforsvaret og også virke markant bedre end mange andre mod nye virusvarianter, altså mutanter,” siger Ali Salanti til Kristeligt Dagblad.

Ali Salanti har tidligere sagt, at han også håber, at hans og kollegernes vaccine kan give varig beskyttelse, så man ikke skal stikkes flere gange, men kan nøjes med at få en eller to vaccinationer, der holder i årevis.

Vaccinen består af en kunstig fremstillet virusskal, som er tom og derfor ikke kan gøre mennesker syge. Uden på skallen er påklistret spike-proteiner, der er helt magen til dem, virussen bruger til at trænge ind i kroppens celler.

Når vaccinen sprøjtes ind i kroppen, aktiveres immunforsvaret og begynder - hvis alt går efter planen - at danne antistoffer mod coronavirussen.

Også Statens Serum Institut er ved at udvikle en vaccine mod covid-19. Den bygger på en anden teknologi end vaccinen fra Københavns Universitet. Arbejdet er ledet af overlæge Anders Fomsgaard, som til Kristeligt Dagblad oplyser, at holdet lige nu arbejder på at forberede de første kliniske forsøg, der forventes at begynde til efteråret.

Tags: corona

Like eller del denne artikel